Primarii din R. Moldova vor protesta astăzi împotriva plafonării taxelor locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi primari şi preşedinţi ai filialelor Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) sunt împotriva iniţiativei Guvernului de a plafona taxele locale. Aleşii locali consideră că astfel vor fi aduse prejudicii enorme comunităţilor locale. Se încalcă Constituţia Republicii Moldova, autonomia locală şi prevederile acordurilor internaţionale, transmite IPN.

 Ei spun că nu cetăţenii sunt cei care vor avea de câştigat de pe urma acestor modificări, nici mediul de afaceri, ci unele grupuri de interese obscure. Primarii au anunţat pentru vineri, 27 noiembrie, începând cu ora 11.00, un marş de protest. Ei îşi propun să meargă de la Ministerul Finanţelor până la Guvern.

Într-o conferinţă de presă, Tatiana Badan, preşedinta CALM, a remarcat că plafonarea taxelor este o încălcare gravă a autonomiei locale şi angajamentelor Moldovei privind descentralizarea. Ea speră la o atitudine respectuoasă faţă de administraţiile locale şi cetăţeni şi solicită deputaţilor să nu susţină această plafonare.

Primarul de Străşeni, Valentina Casian, consideră că iniţiativa care prevede plafonarea taxelor locale este o ofensă gravă adusă tuturor primarilor şi reprezentanţilor administraţiei publice locale, care sunt consideraţi incapabili să promoveze independent o politică fiscală la nivel local, incapabili de a crea o relaţie prietenoasă cu mediul de afaceri. „Nu mai suntem acei primari cărora să le pui un sac în cap şi să le dictezi cum să acţioneze la nivel local. Astăzi noi suntem interesaţi de a atrage mediul de afaceri, de a crea acest mediu atractiv pentru investiţii, pentru că suntem conştienţi de faptul că nu putem să vorbim despre o dezvoltare a localităţii dacă nu există o dezvoltare economică”. E vede decizia Guvernului ca una îndreptată contra  cetăţenilor şi micului business.

Primarul de Peresecina, Valentina Buzu, a menţionat că administraţiile locale nu fac nicio acţiune în detrimentul dezvoltării localităţilor. Proiectul de politică fiscală pentru 2021 lasă impresia că protejează unii agenţi economici mari, în detrimentul celor mici. Ea spune că taxele locale sunt aprobate cu transparenţă maximă. Primarii nu urmăresc să pună obstacole sau taxe exagerate agenţilor economici. Dimpotrivă, au interes să atragă investiţii şi trebuie lăsaţi în continuare să decidă independent mărimea taxelor.

Viorel Furdui, director executiv CALM, a spus că toate încercările Congresului de a discuta această problemă cu autorităţile centrale nu s-a soldat cu succes. Singura cale rămasă este să iasă la protest. Potrivit lui, încercarea Guvernului de a atenta la puţinele venituri ale bugetului local este a patra la număr în ultimii şapte ani. Invocându-se grija faţă de mediul de afaceri, în realitate se promovează interese foarte înguste. Anume businessul mic şi mijlociu este lovit, pentru că pe ei cade cea mai mare presiune fiscală. Iniţiativa de a stabili aceste plafoane nu este motivată. Argumentul APC, spune Viorel Furdui, este că s-au adresat unii agenţi economici, care au acuzat că unele primării ar stabili taxe prea mari. În loc de ajutor pentru APL la nivel de metodologie de gestionare a taxelor locale, s-a găsit soluţia plafonării. Viorel Furdui speră că, în urma acţiunii de protest, primarii vor fi auziţi.

Plafonarea taxelor locale este inclusă în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite