Primele constatări ale Comisiei de anchetă privind posibila imixtiune în treburile ţării: Mai multe ONG-uri străine au desfăşurat activităţi contrare legilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există nu una, ci mai multe ONG-uri din străinătate care au desfăşurat activităţi ce ar putea fi neconforme cu legile moldoveneşti şi ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova. De asemenea, este vorba şi despre elemente ce ţin de finanţări ilegale ale unor organizaţii politice şi ale unor politicieni.

Pe lângă grupul de ONG-uri format în jurul Fundaţiei „Open Dialog”, informaţiile relevă şi posibila implicare a unor companii în acest caz. Sunt constatări ale Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzaţiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis), după primele audieri desfăşurate vineri, 2 noiembrie, transmite IPN.

La audieri au fost invitaţi, pentru început, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Procuraturii Generale şi Comisiei Electorale Centrale. Într-un comunicat de presă al Parlamentului se menţionează că din partea Procuraturii Generale au fost recepţionate informaţii scrise, precum şi precizarea că legea nu permite procurorilor să fie prezenţi la asemenea audieri.

Având în vedere importanţa informaţiilor furnizate de instituţii, Comisia a cerut detalii suplimentare pentru a înţelege modul în care a acţionat acest grup de ONG-uri străine pe teritoriul Republicii Moldova şi în ce măsură acţiunile ei ar fi putut influenţa politica internă sau afecta securitatea naţională a statului. De asemenea, Comisia a dorit să înţeleagă în ce măsură informaţiile apărute în mass-media privind legăturile acestor ONG-uri cu servicii secrete străine, persoane implicate în fraude bancare în ţara noastră şi politicieni moldoveni sunt susţinute de informaţii oficiale. Răspunsurile primite urmează a fi analizate şi prezentate în raportul final al Comisiei.

Audierile au avut loc în cadrul unei şedinţe închise, lucru decis în urma solicitărilor de la Procuratură şi SIS, ţinând cont de caracterul confidenţial al materialelor furnizate, inclusiv informaţii furnizate de instituţii din afara ţării, care nu pot fi date publicităţii fără acordul celor care le-au furnizat.

Activitatea Comisiei parlamentare continuă, urmând să fie invitaţi la audieri reprezentanţii unor organizaţii care figurează în informaţiile furnizate de instituţii, dar vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Activitatea Comisiei se rezumă la colectarea de informaţii, analizarea lor şi formularea de recomandări, neavând atribuţii de ordin juridic. Totodată, activitatea Comisiei se va încheia cu un raport ce va fi prezentat Parlamentului şi opinia publică va fi informată în detaliu cu privire la rezultatele acestei anchete parlamentare.

Un grup de deputaţi ai PDM a trimis scrisori mai multor instituţii de stat, solicitând verificări privind posibilele activităţi contra Republicii Moldova din partea Ludmilei Kozlowska, deţinătoare a cetăţeniei ruse şi ucrainene şi preşedintă a fundaţiei „Otwarty Dialog (Dialog Deschis), recent expulzată din Polonia şi UE, pentru legături cu serviciile speciale ruse. Deputaţii PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre aceasta, Fundaţia Otwarty Dialog şi partidele politice PAS şi PPPDA, inclusiv posibile aspecte ce ţin de finanţarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menţionate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite