Pro Moldova a înaintat un proiect de lege care ar reduce cheltuielile pentru preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pro Moldova propune un proiect de lege care ar diminua cheltuielile pentru preşedintele ţării şi ar exclude beneficiile de lux pentru acesta. Înaintarea proiectului vine după ce grupul parlamentar a sesizat că, deşi atribuţiile preşedintelui ţării sunt limitate, bugetul în ultimii ani „a început să pară nelimitat”, transmite IPN.

„Este halucinant cum o ţară care nu poate asigura minimul de existenţă pentru cei mai mulţi dintre cetăţenii săi, acceptă să aloce peste 40 mln lei pentru confortul unui singur demnitar cum este şeful statului”, a menţionat liderul Pro Moldova, Andrian Candu.

Potrivit lui Candu, mai mulţi candidaţi au menţionat nevoia reducerii cheltuielilor pentru întreţinerea Preşedinţiei, motiv pentru care acest proiect ar fi potrivit de susţinut în contextul testului sincerităţii pe care candidaţii la funcţia de preşedinte au şansa să-l treacă.

Pro Moldova constată că, în pofida prerogativelor limitate într-un stat parlamentar, preşedintele Republicii Moldova şi familia sa beneficiază de cele mai multe garanţii financiare şi sociale. Aceştia beneficiază de pază de stat, de asistenţă medicală specială, de toate tipurile posibile de transport, inclusiv mai multe automobile de lux şi elicopter, de concediu special, de locuinţă în mun. Chişinău, reşedinţă în satul Condriţa şi vilă în satul Holercani.

Partidul Pro Moldova scoate în evidenţă, printr-o comparaţie, că, dacă în 2017 cheltuielile aparatului preşedintelui au fost de aproximativ 19 milioane de lei, atunci în 2020 acestea au ajuns la aproximativ 30 de milioane de lei, după reducerea anunţată în contextul pandemiei.

Acesta este al patrulea proiect înaintat de Pro Moldova în ultimele săptămâni „ca test al sincerităţii pentru partidele care au candidaţi la prezidenţiale”. Grupul parlamentar a MAI cerut modificarea Consituţiei prin introducerea prevederii care obligă statul să achite pensionarilor o pensie minimă nu mai mică decât minimul de existenţă. Alt proiect prevede ca o parte din banii colectaţi pentru Fondul rutier să rămână în bugetele locale, iar prin intermediul celui de-al treilea proiect s-au cerut indemnizaţii lunare pentru fiecare copil şi una anuală pentru studii, dar şi dublarea scutirilor pentru impozitul pe venit pentru persoanele întreţinute de la 3 000 la 6 000 lei şi de la 18 000 la 36 000 lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite