Politică

articolul anterior articolul urmator

Proces penal pe faptul tentativei de a-l numi pe Boris Lupaşcu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională

1
25 Oct 2021 15:24:30
Autor: Iurii Botnarenco
Boris Lupaşcu
Boris Lupaşcu

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale anunţă despre înregistrarea procesului penal pe faptul numirii lui Boris Lupaşcu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a Republicii Moldova, în aprilie 2021, transmite IPN.

Înregistrarea procesului penal a fost precedată de sesizarea deputaţilor Sergiu Litvinenco şi Virgiliu Pâslariuc, a cărei primire şi înregistrare a fost respinsă prin ordonanţa Procuraturii Generale emise la două zile de la depunerea adresării. Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanţa, iar Curtea de Apel Chişinău le-a satisfăcut cererea şi a dispus înregistrarea sesizării acestora.

Parlamentul a aprobat numirea lui Boris Lupaşcu în calitate de judecător al Curţii Constituţionale la 23 aprilie 2021, după ce majoritatea parlamentară formată din PSRM şi Platforma „Pentru Moldova” a votat pentru retragerea hotărârii Parlamentului, din 2019, prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la CC. La 27 aprilie, cele două hotărâri (prin care a fost anulată numirea Domnicăi Manole în funcţia de judecător şi prin care judecător la Curte a fost numit Boris Lupaşcu) au fost declarate neconstituţionale.

În cadrul procesului penal înregistrat, PCCOCS investighează „uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exerciţiul funcţiei de judecător la Curtea Constituţională, precum şi uzurparea puterii în stat,  manifestate prin menţinerea şi exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituţiei, în interesul unui grup criminal organizat”, precizează un comunicat de presă al instituţiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
25.10.2021, 22:07:52

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările