Politică

articolul anterior articolul urmator

Procuratura Generală neagă că a tăinuit scrisoarea autorităţilor din Elveţia privind implicarea lui Plahotniuc în spălare de bani

0
22 Jul 2019 14:03:49
Autor: Iurii Botnarenco

Procuratura Generală infirmă afirmaţiile ministrului de Interne, Andrei Năstase, că ar fi tăinuit scrisoarea organelor de drept din Elveţia care au comunicat despre posibila implicare a lui Vlad Plahotniuc în spălare de bani. Totodată, procurorii confirmă că asemenea document a ajuns la PG şi că au fost urmate procedurile corespunzătoare.

În acest context, Procuratura face următoarele precizări:
 
1. La data de 3 iunie 2019, Procuratura Generală a recepţionat, prin intermediul Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova, o scrisoare prin care autorităţile elveţiene informau, sub clauza expresă a păstrării confidenţialităţii, că ar deţine informaţii referitor la unele tranzacţii suspecte în care ar fi implicate unele persoane publice din Republica Moldova şi oameni de afaceri, solicitând procurorilor să comunice instituţiilor de drept din Elveţia dacă au nevoie de mai multe informaţii pentru a le investiga. A doua zi, Procuratura Generală a Republicii Molodova a răspuns autorităţilor din Elveţia că este gata să coopereze la investigarea acetor tranzacţii.
 
2. Ulterior, pe 18 iunie curent, Procuratura Generală a recepţionat a doua scrisoare de la organele de drept din Elveţia, prin care au fost prezentate unele informaţii suplimentare.
 
2. Procuratura Generală a expediat neîntârziat respectiva informaţie Procuraturii Anticorupţie, fiind dispusă începerea acţiunilor pe marginea acestui demers. 
 
3. Procuratura Anticorupţie a autorizat la judecătorul de instrucţie ridicarea informaţiei bancare de la instituţiile financiare din Elveţia,  a pregătit cererea de comisie rogatorie către autorităţile de drept din Elveţia, iar la această etapă toate documentele sunt în proces de traducere.
 
4. Imediat ce vor fi traduse, setul de acte va fi expediat autorităţilor elveţiene, conform demersului şi cu respectarea  termenului în care au fost solicitate de către autorităţile competente ale Elveţiei. 
 
Amintim că ministrul de Interne, Andrei Năstase, a anunţat că instituţia pe care o reprezintă a intrat în posesia unei scrisori, pe care procurorii moldoveni ar fi tăinuit-o, care a venit de la organele de drept din Elveţia şi în care se comunica despre suspiciunile ce există asupra implicării lui Vlad Plahotniuc în spălare de bani.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii