Procuratura face precizări în legătură cu secvenţele video publicate de Jurnal TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginile trucate unde apar fugarul Ilan Şor şi Maia Sandu. Preşedintele R. Moldova este creat în imagini prin mijloace tehnice de editare video de ultimă generaţie
Imaginile trucate unde apar fugarul Ilan Şor şi Maia Sandu. Preşedintele R. Moldova este creat în imagini prin mijloace tehnice de editare video de ultimă generaţie

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), vine cu precizări în legătură cu secvenţele video pretins extrase dintr-un calculator ce ar fi fost ridicat în cadrul unor percheziţii într-un local. Instituţia menţionează că, pe 7 iulie, PCCOCS de comun cu SIS, au efectuat percheziţie în dosarul inviolabilităţii vieţii personale a unui judecător, transmite IPN.

Aceasta a fost desfăşurată la unul dintre figuranţii care au organizat activitatea infracţională în privinţa judecătorului. Alte acţiuni de urmărire penală pe acea adresă nu s-au făcut.

Potrivit PCCOCS, în cadrul percheziţiei nu au fost ridicate calculatoare, ci doar două telefoane mobile, care, conform procedurilor legale, au fost transmise pentru efectuarea constatărilor tehnico-ştiinţifice. Până la această etapă, rezultatele acestor expertize nu au fost prezentate de instituţia responsabilă, solicitată de către procurori.

Totodată, Procuratura nu ar fi identificat în activitatea proprie şi probatoriul acumulat temeiuri de a se autosesiza asupra vreunei fapte infracţionale, decât cele investigate conform legii.

PCCOCS mai spune că, până la moment, pe adresa instituţiei nu a parvenit vreo sesizare cu privire la pretinsa denigrare a imaginii, ce ar rezulta inclusiv din trucarea unor date în ajunul alegerilor parlamentare din iulie curent.

Investigaţiile pe dosarul inviolabilităţii vieţii personale a judecătorului continuă, inclusiv prin prisma violării de domiciliu şi pregătirii infracţiunii de şantaj. La această etapă, pe dosar fiind şase persoane plasate în arest preventiv.

Postul de televiziune JurnalTV a prezentat ceea ce a numit „dovezi”, potrivit cărora Veaceslav Platon şi Ilan Şor ar fi pus la cale discreditarea preşedintei Maia Sandu, prin lansarea unor imagini video trucate în care şefa statului, chipurile, primeşte un plic de la deputatul fugar. Potrivit informaţiilor făcute publice de jurnaliştii JurnalTV, Veaceslav Platon ar fi creat o reţea de troli, care ar fi avut menirea de o discredita pe Maia Sandu în campania electorală pentru parlamentarele din 11 iulie. Reţeaua de troli a fost anihilată de oamenii legii într-un dosar privind filarea unei judecătoare, înainte ca imaginile video trucate şi denigratoare să apară în spaţiul public. Jurnal TV susţine că a intrat în posesia unuia dintre calculatoarele din casa conspirativă a lui Veaceslav Platon, videoclipul fiind recuperat de acolo.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite