Procuratura s-a autosesizat privind acuzaţiile de omor aduse lui Alexandru Jizdan. Reacţia ex-ministrului de Interne: „N-am omorât pe nimeni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Jizdan, ex-deputat PDM, ex-ministru de Interne în perioada guvernării PDM, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc
Alexandru Jizdan, ex-deputat PDM, ex-ministru de Interne în perioada guvernării PDM, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc

Procuratura Generală s-a autosesizat în privinţa apelului public făcut vineri, 22 octombrie, de activistul Gheorghe Petic, pe Facebook, cu privire la implicarea ex-ministrului de Interne Alexandru Jizdan, într-o crimă comisă în anul 2000, transmite IPN.

 „Procurorul general urmează să desemneze un procuror care va efectua investigaţia. Gheorghe Petic urmează să fie invitat”, a declarat pentru IPN procurorul Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanţii mass-media.

În apelul său public către Procuratura Generală, Gheorge Petic a specificat că „la 9 februarie, anul 2000, între ora 19.00-20.00, în ograda unui cetăţean din Stăuceni, fiind ascunşi în garaj, fostul ministru al afacerilor interne, Alexandru Jizdan , împreună cu Ion Ţurcan şi alţi poliţişti din fosta Direcţie Misiuni Speciale, transformata în Direcţia Nr. 5, au deschis mişeleşte foc direct, la lichidare, asupra mai multor sportivi (Zahar, Paşa, Radu), care veniseră să încaseze de la acest cetăţean o pretinsă datorie de 2000 dolari, datorie de la vinderea unei maşini de marca Audi. Toţi cei 4 sportivi au fost râniţi, primind câte 3-4 gloanţe în picioare şi în spate, dar încă erau vii. După care, Alexandru Jizdan, împreună cu Ion Ţurcan, le-au tras câte un glonţ în cap şi în inimă, curmându-le viaţa”.

Gheorghe Petic a menţionat că „folosindu-se de instabilitatea politică, dosarul a fost închis atunci rapid. Unul din cei aflaţi la fata locului a reuşit să scape viu prin faptul ca gloanţele destinate lui au nimerit în poarta după care s-a ascuns. De atunci, acest cetăţean a tot a fost vânat de ortacii lui Jizdan şi Damir prin Franţa, unde a fost nevoit să se ascundă”.

„După 5 ani de căutare, am putut sa-l găsesc pe acest cetăţean, aflat în Franţa, şi sa-l încurajez să vorbească”, menţionează activistul.

Gheorghe Petic asigură procurorii că martorul respectiv „vrea să vorbească despre acel caz”, dar solicită garantarea securităţii şi libertăţii. „În 20 de ani de la acest caz, acei poliţişti care au tras împreună cu Jizdan şi Ţurcan, au murit in circumstanţe stranii. Vladimir Plahotniuc l-a ţinut în legătoare scurtă pe Alexandru Jizdan cu această crimă”, a mai spus Gheorghe Petic.

Contactat de IPN, Alexandru Jizdan, a spus că nu va comenta aceste declaraţii. „N-am omorât pe nimeni”, a adăugat fostul ministru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite