Procuror: Dodon urma să plece astăzi peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon, scos din casă de mascaţi
Igor Dodon, scos din casă de mascaţi

Fostul preşedinte Igor Dodon urma să plece astăzi peste hotarele ţării. În cadrul percheziţiilor oamenii legii au depistat bilete de avion, dar şi sume mari de bani în valută străină, fapt care, potrivit lor, confirmă intenţia.

Declaraţiile în acest sens au fost făcute pentru presă de către procurorul Petru Iarmaliuc la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, unde se examinează demersul de aplicare a arestului pentru un termen de 30 de zile. Avocaţii lui Igor Dodon declară la rândul lor că dosarul este unul politic, transmite IPN.

Procurorul Petru Iarmaliuc a menţionat că aplicarea arestului este solicitată în condiţiile în care există riscul eschivării, riscul ingerinţei în urmărirea penală şi riscul distrugerii probelor. De asemenea, potrivit acuzatorului de stat, există riscul să fie săvârşite infracţiuni noi, dar şi riscul dezordinilor în masă. Potrivit lor este un volum enorm de muncă pe toate capetele de acuzare.

Până la pronunţarea deciziei de către instanţă, Igor Dodon nu a fost lăsat să facă declaraţii jurnaliştilor. Avocatul său, Maxim Lebedinschi, a declarat că demersul procurorilor cu privire la plasarea în arest este „o modalitate de a face presiuni asupra clientului său”. „Este clar că este un dosar politic şi nu este bazat pe fapte. Acele noutăţi care au fost lansate, precum că la domnul preşedinte personal ar fi fost găsite resurse enorme, nu corespund realităţii. Aceasta va fi prezentat în timp, în acest moment nu putem destăinui anumite detalii din anchetă”, a declarat apărătorul.

Examinarea demersului procurorilor se desfăşoară pe fundalul unui protest organizat de către membrii şi simpatizanţii Partidului Socialiştilor, care cer eliberarea preşedintelui de onoare al formaţiunii. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, spune că nu există dubii că dosarul intentat pe numele fostului preşedinte al Republicii Moldova este o comandă politică. Potrivit socialiştilor, reţinerea lui Igor Dodon este o încercare a guvernării de a-şi ascunde incompetenţa, dar şi de a face presiuni asupra opoziţiei.

Totodată, în faţa instanţei au venit persoane care susţin reţinerea lui Igor Dodon şi care a cerut tragerea lui la răspundere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite