Procurorii au reluat ancheta privind finanţarea din Rusia a PSRM. Năstase: Dodon urmează să fie anchetat penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii vor investiga în continuare dacă Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a fost sau nu finanţat din bani proveniţi din Federaţia Rusă. Procuratura Anticorupţie a anunţat că, la solicitarea liderului PPDA, Andrei Năstase, a anulat ordonanţa din 8 iulie 2019 prin care procurorii au refuzat anchetarea finanţării PSRM din lipsă de probe pe aces caz.

„Am reuşit! Ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale în cazul finanţării externe a PSRM, recunoscută de Dodon în cadrul târgului cu Plahotniuc, la fel ca şi ordonanţa NUP în cazul uzurpării puterii de stat, este anulată! Demersurile şi eforturile noastre dau roade, iar Dodon şi Plahotniuc urmează să fie anchetaţi penal”, a scris Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, ordonanţa din 8 iulie 2019, prin care procurorii au refuzat pornirea urmării penale, „este parte componentă a înţelegerii dintre Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc, ca ambii să evite răspunderea penală binemeritată şi să li se claseze cauzele penale pornite în privinţa faptelor lor infracţionale, iar anularea acestei ordonanţe este un succes al întregii noastre societăţi”.

Anterior, procurorul general interimar de la acea vreme, Dumitru Robu, a declarat că Procuratura a refuzat să pornească urmărirea penală pe faptul presupusei finanţări ilegale a PSRM, ca urmare a apariţiei unor imagini video, în care Dodon, într-o discuţie privată cu Plahotniuc, pe atunci lider al PDM, i se lăuda acestuia că primeşte din Rusia, lunar, câte 700 mii de euro pentru întreţinerea partidului, pentru că „nu sunt elementele de comitere a unei infracţiuni”.

Întrebat cum rămâne cu proba video, Robu a afirmat: „Cunoaşteţi că nu poate sta la baza urmăririi penale doar o probă. Probele trebuie examinate din toate punctele de vedere, trebuie să fie colaborare şi cu alte probe”.

Igor Dodon a declarat că imaginile au fost trucate (vezi video mai jos).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite