Procurorii îl vor de Dodon după gratii. Plasarea ex-preşedintelui în arest la domiciliu, contestată la Curtea de Apel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dodon

Procurorii anticorupţie au contestat cu recurs încheierea Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, prin care s-a dispus plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. Procurorii consideră că măsura aplicată şi restricţiile stabilite nu sunt capabile să asigure izolarea învinuitului şi excluderea posibilităţii acestuia de a intra în contact cu anumite persoane implicate în cadrul acestei cauze penale, transmite IPN.

Potrivit acuzatorilor de stat, argumentul invocat de către instanţa de judecată, precum că „arestul la domiciliu poate pozitiv să influenţeze mersul urmăririi penale, cât şi procesul de obţinere a probelor asupra cazului”, nu ţine. Potrivit lor, în instanţă au fost prezentate suficiente probe care confirmă că învinuitul are deplasări frecvente peste hotarele ţării. Şi acest fapt ar fost confirmat inclusiv prin depistarea în cadrul percheziţiilor a unor sume de ruble ruseşti. Mai mult ca atât, însăşi învinuitul a confirmat că avea planificată o deplasare în Federaţia Rusă, deţinând de asemenea şi paşaport diplomatic.

Procurorii consideră că judecătorul la emiterea deciziei nu a ţinut cont de caracterul complex al cazului infracţional investigat. Prin recursul înaintat, procurorii anticorupţie solicită aplicarea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă pe un termen de 30 zile a ex-preşedintelui, cu deţinere în Penitenciarul nr.13.

„Probele prezentate de către procurori indică asupra unor legături stabile şi constante cu Federaţia Rusă, învinuitul fiind preşedintele unei asociaţii obşteşti cu finanţare exclusiv din Federaţia Rusă, iar co-fondator al asociaţiei respective este o organizaţie rusească. Mai mult ca atât, deţinerea de funcţii publice înalte la care face trimitere instanţa de judecată nu pot constitui în sine temei de apreciere a necesităţii alegerii unei măsuri preventive mai puţin aspre”, mai menţionează PA.

Şedinţa de judecată la care se va examina recursul procurorilor este planificată la Curtea de Apel pentru data de 31 mai, începând cu ora 13.00.

Oamenii legii au descins cu percheziţii la domiciliul fostului preşedinte al ţării, iar ca urmare Igor Dodon şi cumnatul acestuia au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Dosarul penal este pornit în temeiul bănuielii de comitere a coruperii pasive, acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită. Fostul preşedinte a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, iar cumnatul lui în izolator.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite