Procurorul Dumitru Răileanu, despre percheziţiile de la PCCOCS: Se doreşte înlăturarea unor procurori de la dosarele pornite împotriva lui Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Răileanu, procuror PCCOCS
Dumitru Răileanu, procuror PCCOCS

Procurorul Dumitru Răileanu, care a fost vizat în percheziţiile de la PCCOCS, efectuate luni seara de Procuratura Anticorupţie, susţine că percheziţiile respective au ca scop înlăturarea lui, dar şi a altor procurori, de la investigaţiile care se desfăşoară împotriva lui Vlad Plahotniuc, Dorin Damir, Alexandru Pînzari şi Olgăi Bondarciuc.

Dumitru Răileanu a spus că anchetele au avasansat semnificativ în cazul celor menţionaţi, motiv pentru care, prin intermediul Procuraturii Anticorupţie şi nemijlocit a procuroruui Victor Furtună, se încearcă de a pune piedici urmării penale.

„Aceste percheziţii se fac la comanda persoanelor care sunt urmărite în baza investigaţiilor pe care le desfăşurăm. Vorbim despre dosarele împotriva lui Plahotniuc, Damir, Pânzari, în privinţa Olgăi Bondarciuc, Adrianei Beţişor”, a declarat Răileanu.

Dumitru Răileanu nu exclude că ar putea fi reţinut: „Totul este posibil”. 

Totodată, el a menţionat că în urma percheziţiilor efectuate în biroul său, procurorii anticorupţie i-au ridicat calculatorul de serviciu.

Într-un comunicat de presă, Procuratura Anticorupţie a precizat că, pe 18 octombrie 2021, Grupul de urmărire penală, condus de procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru efectuarea urmăririi penale în cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a efectuat percheziţii în biroul a doi procurori din Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, printre care Dumitru Răileanu.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, necesitatea efectuării percheziţiilor a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale şi se încadrează perfect în prevederile normelor de drept care reglementează aceste acţiuni procesuale, percheziţiile respective fiind preventiv autorizate de către judecătorul de instrucţie.

„Mai mult, este relevant de a menţiona că recurgerea la percheziţii a fost determinată de refuzul procurorilor din PCCOCS de a prezenta procurorilor anticorupţie toate actele şi obiectele solicitate în condiţii legale. Acţiunile întreprinse de membrii grupului de urmărire penală s-au limitat la circumstanţele care se referă la cazul dlui Alexandr Stoianoglo şi nu s-au extins asupra altor cauze penale din gestiunea procurorilor în birourile cărora au fost efectuate percheziţii şi nu au creat impedimente în exercitarea atribuţiilor de serviciu ale acestora. Mai mult, procurorilor respectivi chiar le-a fost permis de a-şi extrage copiile fişierelor sau de a-şi face copiile actelor necesare pentru exercitarea în continuare a atribuţiilor de serviciu pe dosarele din gestiune. În contextul celor menţionate, considerăm fără temei declaraţiile prin care se încearcă de a crea artificial conexiuni între acţiunile de urmărire penală menţionate şi alte cauze penale din gestiunea procurorilor vizaţi”, se spune în comunicatul procuraturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite