Procurorul general: Veaceslav Platon nu este implicat în furtul miliardului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veaceslav Platon

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, susţine că omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în dosarul fraudelor bancare, de fapt, nu este implicat în furtul miliardului.

Totuşi, Alexandru Stoianoglo a precizat că sunt anumite întrebări şi faţă de Veaceslav Platon, însă în legătură cu alte infracţiuni. Procurorul general a subliniat, într-o emisiunea la JurnalTV, că Veaceslav Platon a fost audiat şi că acesta a oferit informaţii importante ce au ajutat în desfăşurarea anchetei privind furtul miliardului.

Stoianoglo a menţionat că în frauda bancară au fost implicate trei grupări: grupul lui Vlad Filat, grupul lui Ilan Şor şi grupul lui Vlad Plahotniuc. Stoianoglo afirmă că în cazul lui Plahotniuc, procurorii pot demonstra că acesta este implicat în sustragerea a cel puţin 100 milioane de dolari, bani care au ajuns pe firmele care au tangenţe cu Plahotniuc.

Alexandr Stoianoglo a anunţat luni, 18 mai că Veaceslav Platon îşi ispăşeşte pedeapda ilegal pentru că dosarul acestuia „a fost falsificat în totalitate”. Stoianoglo a comunicat că dosarul penal pe numele lui Platon va fi revizuit şi trimis în instanţă la rejudecare.

Veaceslav Platon a fost dat în urmărire naţională şi internaţională pe 25 iulie 2016. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori. Ulterior, acesta a fost extrădat autorităţilor moldoveneşti, fiind cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. 

Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale, unde a primit 18 şi, respectiv, 12 ani de detenţie. Veaceslav Platon pledează nevinovat şi afirmă că în spatele acestor acţiuni ar sta preşedintele PD, Vlad Plahotniuc. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite