Proiectul legii privind politica fiscală şi vamală pentru anul 2022, aprobat de Guvernul R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvern Moldova

Începând cu anul viitor, 100% din încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor putea fi alocate către bugetele locale, scutirile personale la impozite vor creşte, iar scutirile pentru persoanele întreţinute vor fi dublate. În acelaşi timp, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va creşte de la 2.200 lei la 3.100 lei.

Aceste prevederi se conţin în proiectul de lege privind politica fiscală şi vamală pentru anul 2022, aprobat în şedinţa Guvernului de vineri, 19 noiembrie.

Documentul prevede consolidarea veniturilor bugetare, suport în redresarea economică şi asigurarea protecţiei sociale. Principalele măsuri incluse în proiect ţin de consolidarea cadrului legal, ajustarea cadrului normativ în domeniul fiscal şi vamal în vederea simplificării acestuia 

Proiectul legii privind politica fiscală şi vamală prevede:

- alocarea a 100% din încasările din taxa pentru folosirea drumurilor către bugetele locale;

- majorarea cuantumului scutirilor persoanelor fizice de la 25 200 lei  la 27 000 lei (scutirea personală), de la 30 000 lei la 31 500 lei (scutirea personală majoră) şi de la 18 900 până la 19 800 lei (scutirea majoră pentru soţ/soţie);

- dublarea scutirii pentru persoanele întreţinute (copii) de la 4500 lei la 9000 lei;

-majorarea cotei impozitului pe venit reţinut la sursa de plată din câştigurile la jocurile de noroc de la 12% la 18%;

-revizuirea cotelor accizelor la produsele din tutun, în vederea uniformizării acestora şi asigurarea implementării prevederilor Acordului de asociere RM-UE;

-anularea accizei suplimentare mijloacelor de transport importate în scopuri medicale;

-ajustarea prevederilor aferente taxelor locale (plafonarea), urmare a Hotărârii Curţii Constituţionale nr.27/2021 ş.a.

-anularea taxei pentru serviciile de telefonie mobilă în mărime de 2,5%;

-anularea scutirii de impozitul pe venit reţinut la sursă pentru achiziţiile de deşeuri de metale, hârtie, plastic, şi altele.

De asemenea, proiectul de lege vizează modificarea legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, se majorează, salariului minim pentru personalul din sectorul bugetar de la 2200 lei la 3100 lei, luat în calcul pentru achitarea plaţii compensatorii, ca diferenţă dintre minimul de 3100 lei şi salariul lunar calculat în condiţiile legii. Această modificare înglobează un număr mare de salariaţi cu salarii mici. De asemenea, se va reveni la prevederea privind acordarea premiului anual pentru angajaţii din sectorul bugetar şi se majorează clasa de salarizate pentru funcţiile didactice din structurile de asistenţă psihopedagogică.

Măsurile introduse în proiectul de lege au fost discutate cu reprezentanţii asociaţiilor de afaceri şi alte părţi interesate.

Documentul va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Parlament. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite