Proiectul „pentru digitizarea economiei”, votat în prima lectură de Parlamentul R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Aproape 30 de acte legislative vor fi modificate în scopul depăşirii constrângerilor existente care limitează posibilităţile de interacţiune digitală. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege care a fost susţinut de cele mai mari şi reprezentative asociaţii de afaceri din ţară.

Se propune excluderea anumitor proceduri care obligă antreprenorii să se prezinte fizic la Agenţia Servicii Publice şi, concomitent, includerea prevederilor care ar facilita interacţiunea la distantă. Astfel, înregistrarea şi modificarea documentelor va fi posibilă cu utilizarea semnăturii electronice avansate calificate.

Adiţional se propune recunoaşterea doar a semnăturilor electronice avansate calificate din Uniunea Europeană, care ar permite investitorilor existenţi să semneze documente în Republica Moldova şi să prezinte documente din statele UE. De asemenea, se permite semnarea contractului de muncă electronic nu doar în cazul muncii la distantă, dar şi în celelalte cazuri.

Totodată, reieşind din prevederile legislaţiei UE, se propun amendamente care exclud obligaţia de notificare şi autorizare a actelor la Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). Adiţional, se introduce o gamă largă de posibilităţi de manifestare a consimţământului persoanelor pentru prelucrarea datelor, care la fel sunt în corespundere cu legislaţia UE.

În opinia autorilor – un grup de deputaţi ai Fracţiunii parlamentare ”Partidul Acţiune şi Solidaritate”, prin promovarea proiectului, se doreşte valorificarea avantajelor interacţiunii la distanţă şi oferirea unui răspuns tehnologic prompt şi adecvat în condiţiile crizei pandemice.

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Dumitru Alaiba, a argumentat prin faptul că în prezent există numeroase anacronisme în sfera interacţiunii cetăţenilor cu statul.  ”Până în prezent, contractele de muncă semnate electronic nu sunt valabile. Avem peste un milion de oameni în diasporă, care sunt limitaţi în interacţiunea cu statul pentru că nu pot folosi semnătura electronică”, a motivat deputatul.

Proiectul de lege a fost susţinut cu 72 de voturi ale deputaţilor.  Documentul urmează a fi aprobat în lectura a doua, finală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite