Promo-LEX va delega peste 2 mii de observatori pentru scrutinul parlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova

Asociaţia Promo-LEX preconizează să delege peste două mii de observatori care vor monitoriza alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Este vorba despre observatori pe termen lung şi pe termen scurt, care vor monitoriza perioada pre-electorală, electorală, dar şi procesul electoral, nemijlocit în ziua scrutinului, inclusiv în secţii de votare deschise peste hotare.

Primii 21 de observatori naţionali, din partea Promo-LEX, au fost acreditaţi în şedinţa Comisiei Electorale Centrale din 9 octombrie. Solicitat de IPN, Pavel Postica, director de programe al asociaţiei, a declarat că acreditarea observatorilor are loc pe etape. Primele acreditări reprezintă echipa centrală, care activează cu mult timp înainte de ziua alegerilor, pentru că monitorizează şi perioada pre-electorală.

Ulterior sunt acreditaţi observatorii pe termen lung, care vor monitoriza, de asemenea, perioada pre-electorală şi pe cea electorală în regiuni şi în toate raioanele republicii. Deja a treia categorie de observatori sunt cei pe termen scurt, care monitorizează procesul electoral în ziua alegerilor.

Asociaţia urmează să delege observatori pe termen lung în fiecare circumscripţie electorală şi observatori pe termen scurt în fiecare secţie de vot din ţară. Peste hotare se planifică acoperirea a cel puţin 50 de secţii de vot, din cele 150, care se estimează că vor fi deschise în afara ţării.

Echipa centrală de observatori monitorizează şi comportamentele candidaţilor, partide politice. În perioada pre-electorală se monitorizează cadrul normativ, ajustările care se fac pe ultima sută de metri la cadrul legislativ şi cazurile de utilizare a resurselor administrative, din perspectiva electorală.

„Tradiţional, în ajun de alegeri, toate guvernările, şi acest lucru nu este specific doar în Republica Moldova, tind să profite de poziţia lor şi să modifice cadrul legal, astfel încât să creeze un câmp mai favorabil pentru ei în scrutin. Este vorba despre reduceri de impozite, majorări de salariu etc. trebuie să le punem pe cântar, să vedem dacă au o conotaţie electorală sau o argumentare economică bine justificată, trăim bine şi ne permitem aceste lucruri”, a menţionat Pavel Postica.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite