Promo-LEX: Pe final de campanie, numărul de încălcări creşte îngrijorător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Comparativ cu primele două săptămâni de campanie electorală, Misiunea de Observare Promo-LEX constată practic o dublare a numărului de activităţi electorale – 992. Se constată utilizarea resurselor administrative, intimidare şi prezenţa discursului instigator la ură şi discriminare în mesajele concurenţilor, transmite IPN.

Totodată, este vorba şi despre oferirea cadourilor cu tentă electorală, dar şi implicarea cultelor religioase în campania electorală a unui candidat. Observatorii au mai constatat includerea persoanelor decedate şi erori de adrese în listele electorale.

În cel de-al cincilea raport de monitorizare sunt menţionate cel puţin 24 de cazuri ce pot calificate drept utilizare a resurselor administrative, 21 de cazuri îl vizează pe candidatul independent Igor Dodon, susţinut de PSRM, iar trei – pe Tudor Deliu, candidatul Partidul Liberal Democrat. Observatorii au raportat cel puţin două cazuri ce pot fi calificate drept corupere a alegătorilor, în ambele fiind vizat candidatul Igor Dodon.

Au fost raportate şi cel puţin 52 de cazuri în care activităţile de promovare a candidaţilor au fost efectuate de aleşii locali cu statut de preşedinte sau vicepreşedinţi de raion sau primar, viceprimar. De asemenea, au fost raportate cel puţin şase cazuri în care au fost implicaţi reprezentanţi ai cultelor religioase în campania electorală a candidatului Igor Dodon.

Potrivit rapoartelor observatorilor, au fost înregistrate cel puţin nouă cazuri de intimidare a candidaţilor sau vandalizare a materialelor publicitare ale acestora.

Observatorii mai constată cheltuieli neraportate şi donaţii cu depăşirea plafonului mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul Fond electoral. Conform rapoartelor prezentate la Comisia Electorală Centrală, volumul veniturilor declarate de către concurenţii electorali, pentru perioada 10-23 octombrie, este de peste şase milioane de lei, dintre care peste 996 de mii de lei sunt venituri în mărfuri şi servicii gratuite.

Misiunea estimează cel puţin 3,8 milioane de lei neraportaţi în această perioadă de către concurenţii electorali: Violeta Ivanov, candidata Partidului Şor – 1,5 milioane de lei, Igor Dodon – peste 932 de mii de lei, Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma DA – peste 551 de mii de lei, Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate – peste 288 de mii lei, Renato Usatîi, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru – peste 291 de mii de lei, Tudor Deliu – peste 61 de mii de lei, Octavian Ţîcu, candidatul Partidului Unităţii Naţionale – peste 74 de mii de lei, Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului Electoral UNIREA – peste 26 de mii de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite