Promo-LEX: Tot mai multe cazuri ce pot fi calificate utilizare a resurselor administrative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Observatorii Promo-LEX constată tot mai multe cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. De asemenea, se constată o creştere de 2,6 ori a discursurilor de ură şi instigare la discriminare, transmite IPN.

A mai fost atestată sporirea numărului de evenimente electorale, cazuri de nerespectare a regulilor instituite de comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică, precum şi primele cazuri de implicare a cultelor religioase în campania electorală a unui candidat. Constatările se conţin în raportul de observare pentru perioada 30 septembrie-13 octombrie, realizat de Misiunea de Observare Promo-LEX.

Promo-LEX atrage atenţia asupra neclarităţilor privind legalitatea susţinerii de către un partid politic a candidatului independent, inclusiv din perspectiva raportării lacunare a finanţării campaniei electorale. De asemenea, asupra implicării în campania electorală a partidelor politice care oficial nu participă în alegeri. Este vorba despre implicarea membrilor şi simpatizanţilor Partidului Socialiştilor, partid care nu a desemnat candidaţi. Totodată, se atestă reglementarea insuficientă a mecanismului de suspendare a preşedintelui Republicii Moldova pentru participare în campania electorală.

În debutul campaniei electorale, Misiunea de Observare atestă sporirea de circa cinci ori, comparativ cu perioada precedentă de raportare, a numărului de evenimente electorale identificate – 595. Dintre acestea, potrivit observatorilor, 39% au fost efectuate de Igor Dodon, candidat independent, 22% – Renato Usatîi de la Partidul Politic Partidul Nostru şi 19% – Maia Sandu de la Partidul Acţiune şi Solidaritate.

Observatorii au raportat cel puţin 18 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Dintre acestea 14 îl vizează pe Igor Dodon, câte un caz – Tudor Deliu de la Partidul Liberal Democrat, Renato Usatîi de la Partidul Politic Partidul Nostru, Andrei Năstase de la Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr şi Violeta Ivanov de la Partidul Politic Şor.

În creştere este numărul de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a imaginii persoanelor oficiale străine şi a imaginilor ce reprezintă instituţii sau simboluri de stat, fiind identificate şi raportate cel puţin şapte cazuri. Dintre acestea, câte două cazuri se referă la Maia Sandu, Andrei Năstase şi Dorin Chirtoacă de la Blocul electoral Unirea, iar într-un caz e vizat Tudor Deliu.

Observatorii regretă creşterea numărului de cazuri de utilizare a discursului de ură atât de către candidaţi, cât şi de către politicieni, lideri de opinie, jurnalişti şi cetăţeni. Doar în perioada de referinţă au fost identificate cel puţin 63 de cazuri noi, cu 39 mai multe decât în perioada precedentă de monitorizare.

Asociaţia Promo-LEX atrage atenţia asupra faptului că acest tip de discurs afectează nu doar candidaţii, dar şi persoanele care fac parte din diferite grupuri sociale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite