Protest în faţa Parlamentului de la Chişinău. Zeci de manifestanţi se opun schimbării sistemului electoral VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de oameni au ieşit duminică, 7 mai, la un protest în faţa Parlamentului de la Chişinău pentru a se opune schimbării sistemului electoral. Manifestanţii pledează împotriva trecerii la sistemul mixt de vot, proiect de lege adoptat în prima lectură de 74 de deputaţi (PDM, PSRM şi Grupul Popular European).

Printre protestatari au fost şi reprezentanţi ai partidelor politice de opoziţie, precum Maia Sandu, Ilian Caşu, Dumitru Ciubaşenco, deputatul PLDM Tudor Deliu, activistul civic Dumitru Alaiba, Valeriu Paşa, interpreţii Paşa Parfeni şi Cătălin Josan, jurnaliştii Vasile Năstase, Alexandru Petkov, dar şi directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Manifestanţii au scandat lozinci antiguvernamentale, în special anti-PDM şi PSRM, sugerând că între aceste două formaţiuni există o înţelegere în ceea ce priveşte modificarea sistemului electoral, cu scopul de a se menţine la putere.

„Noi nu vrem un asemenea sistem. Trebuie să înţelegem că există un punct din care lucrurile vor deveni foarte grave. Acum este acel moment, pentru că prin aceste legi pe care le-au adoptat ei şi care până la urmă va deveni o singură lege noi suntem privaţi de dreptul de a schimba puterea pe cale paşnică, democratică, legală. Asta înseamnă că ei se vor menţine la putere atât timp cât vor dori”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.

Unul dintre organizatorii evenimentului, Arcadie Barbăroşie, a anunţat că următorul protest va avea loc luni, 8 mai, începând cu ora 17.00.

Vicepreşedintele Partidului Nostru, Dumitru Ciubaşenco, a declarat jurnaliştilor că scopul lor este ca în fiecare zi să fie organizate proteste faţă de schimbarea sistemului de vot.

Amintim că la propunerea şefului statului, prin intermediul PSRM, pe ordinea de zi a Parlamentului a fost introdus şi votat proiectul de lege ce prevede trecerea la sistemul mixt de vot. Acesta a fost votat în prima lectură de către 74 de deputaţi din PDM, PSRM şi Grupul Popular European.

În rezultat, democraţii au renunţat la votul uninominal, propus de Vlad Plahotniuc, în favoarea celui mixt. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că proiectul de lege respectiv va fi adoptat în lectura a doua doar dacă Comisia de la Veneţia îl va aviza pozitiv.

O parte din societatea civilă, dar şi unele partide de opoziţie se opun schimbării sistemului electoral. Astfel, chiar în ziua de vineri, 5 mai, când a fost adoptat în prima lectură proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot, unii reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, printre care Maia Sandu, Andrei Năstase, Dmitri Ciubaşenco, au chemat lumea în stradă, în faţa Parlamentului, pentru a se opune acestei modificări. 

Unii experţi au atenţionat opinia publică că de fapt Plahotniuc anume sistemul mixt şi-l doreşte pentru a se menţine la putere, iar între Dodon şi liderul PDM ar exista un scenariu bine pus la punct pe acest subiect.

Pe de altă parte, experţii susţin că sistemul mixt sau uninominal devantajează anume partidele de opoziţie, extraparlamentare, deoarece au resurse financiare şi mediatice insuficiente de a faca faţă partidelor mari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite