Protest la Orhei. Oamenii cer demisia Guvernului Gavriliţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Sute de locuitori ai oraşului şi raionului Orhei au ieşit în stradă joi, 27 ianuarie, pentru a apăra decizia Consiliul Raional Orhei, care a adoptat propriile măsuri în contextul pandemiei de coronavirus şi a decis să nu închidă şcolile, aşa cum s-a întâmplat la nivel central. La iniţiativa manifestanţilor, care au colectat mii de semnături, Consiliul Raional Orhei a votat o declaraţie prin care i-au acordat vot de neîncredere actualului Guvern.

Autorităţile din raionul şi municipiul Orhei, precum şi manifestanţii au argumentat că puterea centrală este incapabilă să soluţioneze problemele oamenilor şi adoptă măsuri antidemocratice şi antinaţionale. 

Declaraţia votată de Consiliul Raional Orhei: 

Consiliul Raional Orhei constată cu îngrijorare că situaţia în Republica Moldova degradează continuu, iar statul se îndreaptă cu paşi repezi către dictatură şi un colaps total – social, politic, economic şi administrativ. Scumpirile în lanţ la toate produsele şi serviciile, care bat zilnic recorduri după recorduri, şi scăderea proporţională a capacităţii de cumpărare a populaţiei adâncesc tot mai mult sărăcia şi riscă să provoace o criză umanitară reală. Motivul principal care a generat aceste crize este modul defectuos în care a fost negociat contractul de achiziţie a gazelor naturale, semnat cu concernul rusesc Gazprom, precum şi politicile în domeniul pieţei carburanţilor, care favorizează companiile petroliere, în detrimentul populaţiei. Criza în sănătate s-a aprofundat, iar în absenţa unor acţiuni energice, menite să securizeze şi să consolideze sistemul medical, Republica Moldova a ajuns să se confrunte cu un nou val pandemic, care ameninţă viaţa şi sănătatea oamenilor şi afectează profund toate domeniile de activitate. În plus, asistăm la un adevărat dezmăţ politic şi administrativ. Guvernul actual, învestit după victoria obţinută de PAS la alegerile parlamentare anticipate din 21 iulie 2021, a declanşat un amplu proces de epurări de cadre, înlocuind profesioniştii din sistem, cu o bogată experienţă în diverse domenii, cu oameni loiali puterii politice, care dau dovadă de incompetenţă, reavoinţă şi o lipsă crasă de viziune. Astăzi, întreg aparatul de stat se confruntă o criză acută de specialişti, iar din această cauză, sistemul administrativ la nivel central a intrat în colaps şi nu mai face faţă provocărilor”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite