FOTO Protest la Primăria Capitalei. Unioniştii nu îi vor pe Kobzon şi Leşcenko în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în ziua de 9 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unioniştii spun că vor protesta şi miercuri FOTO: Tudor Iovu
Unioniştii spun că vor protesta şi miercuri FOTO: Tudor Iovu

Iuda şi trădător. Aşa l-au numit pe edilul Chişinăului Dorin Chirtoacă, membrii mai multor organizaţii unioniste, care au protestat astăzi în faţa Primăriei. Aceştia nu vor ca pe 9 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale să cânte artiştii ruşi Iosif Kobzon şi Lev Leşcenko.

Cele câteva persoane au venit cu pancarte şi fluiere. Ei solicită schimbarea locaţiei evenimentului şi au pretins explicaţii din partea primarului. Toţi cer într-un glas sărbătorirea Zilei Europei, şi nu a Victoriei împotriva regimului fascist.

„Vrem explicaţii din partea Primăriei, de ce a autorizat concertul, precum şi schimbarea locaţiei acestuia. Noi, unioniştii, când am încercat să facem un asemenea concert în PMAN, ne-au alungat pe toate hudiţele. Minorităţile naţionale, însă, le-au acceptat. Dacă nu ne dau explicaţii acum, vor fi în electorală. De 9 mai, toată Europa sărbătoreşte Ziua Europei şi nicidecum ziua asupra fascismului, care o sărbătoreşte doar Rusia. Piaţa noastră este sfântă” a declarat Vitalie Lisnic, reprezentat al Platformei Civice „Acţiunea 2012”.

„Nu trebuie în Piaţa Marii Adunări Naţionale, trebuie la Moscova sau în Transnistria. Chirtoacă a amânat Ziua Uniunii Europene, pentru că lui îi place Rusia mai mult ca UE. E trădător”, striga indignat activistul John Onoje.

Unii s-au arătat hotărâţi să zădărnicească desfăşurarea concertului programat pentru joi. „Când or veni tovarişi Kobzon şi ceilalţi, o să îi alungăm. O să ne suim şi noi pe scenă, o să împingem totul, dărâmăm şi gata. Nu putem suporta noi aşa ceva. Paza noi o putem trece, ca să arătăm lumii adevărul, care până acum a fost ascuns”, a spus Vasile Senegur, membru al Partidului Naţional-Liberal.

Vasile Creţu, pensionar din satul Băcioi, a dedicat autorităţilor şi o poezie: „Voi, părtaşii lui Kobzon / Să plecaţi toţi peste Don / Să plecaţi la voi acasă / Nu urcaţi la noi pe masă / Nu dansăm noi kazaciok / Că avem al nostru joc / Sunteţi răi, sunteţi haini / Vreţi să fiţi pe noi stăpâni / Nu dorim noi aşa frate / Care nu face dreptate” recita bărbatul.

„Piaţa Marii Adunări Naţionale este un simbol pentru noi. Aici am îngenuncheat şi am depus jurământul de credinţă patriei. Nu să vină ruşii şi să ne cânte, să anunţe victoria ruşilor. E zi de doliu, nu de bucurie. Care victorie?”  Valentina Miron, simpatizantă a mişcării unioniste

În grupul de manifestanţi se aflau şi câţiva tineri, de asemenea cu pancarte şi drapelul României. „De ce ar trebui să fim trataţi ca o minoritate într-un stat în care suntem majoritate? De ce sentimentele noastre sunt scuipate?”se întreabă Denis Cebanu, membru al frontului Naţionalist Român.  „După 70 de ani, nu mai putem să marcăm o sărbătoare revanşardă împotriva Germaniei. Ziua Europei ar putea să-i împace pe toţi”, adaugă Sorin Burciu, reprezentat al platformei „Acţiunea 2012”.

Un simpatizant al puterii ruse, care s-a prezentat descendent din neamul lui Frunză,  a încercat să-i oprească pe manifestanţi, argumentând că nu tot poporul merită învinuiri. „Rusu ne-a ajutat şi o să ne ajute. El m-a crescut, m-a învăţat. Pentru un prost, nu trebuie tot norodul să sufere. Eu înţeleg că au fost vremuri grele, dar nu trebuiesc învinuiţi toţi. În fiecare naţie sunt oameni buni şi răi”, a spus bărbatul.  El a mai adăugat că vrea să vadă concertul de joi şi că mai buni interpreţi ca Kobzon ori Leşcenko nu-s. 

Protestatarii au spus că vor demonstra şi mâine în faţa Primăriei, iar în ziua de 9 mai vor ieşi la monumentul lui Ştefan cel Mare, începând cu ora 11.00, şi vor decreta o zi de doliu în cinstea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă. 

„Toate guvernele care s-au perindat la putere în Republica Moldova sunt nişte marionele ale Federaţiei Ruse, care îi fac politica. Toţi duc în eroare poporul şi continuă ocupaţia rusească până astăzi. Prin 9 mai, ei vor să demonstreze că sun stăpâni, iar Guvernul este unul de gubernie” Mihai Ciubotaru, redactor-şef al publicaţiei „Basarabia literară”
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite