PSRM a decis: Vom susţine iniţiativa lui Igor Dodon privind crearea unui guvern minoritar. Nu vom crea o alianţă cu alte fracţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialiştilor, condus de Zinaida Greceanîi, a anunţat că va susţine iniţiativa lui Igor Dodon privind crearea unui guvern minoritar, „format din profesionişti, din oameni apolitici şi tehnocraţi”. Anunţul a fost făcut în contextul refuzului Blocului ACUM de a accepta învestirea în funcţie a unui guvern PSRM-ACUM, care să nu fie condus de Maia Sandu.

„În acest sens, vom deschide un câmp de dialog cu toţi deputaţii şi cu toate fracţiunile parlamentare, pentru a identifica formula optimă pentru învestirea unui astfel de Guvern tehnocrat. Totodată, vă anunţăm că nu vom crea o altă coaliţie sau alianţă cu alte fracţiuni din Parlament. Următorul Guvernul următor va fi unul tehnic, nu politic. Cu toate acestea, deşi va fi apolitic, Guvernul va avea toate împuternicirile să implementeze proiectele economice şi sociale pe care le-a promovat PSRM până acum”, se spune într-un comunicat de presă emis de PSRM.

Socialiştii afirmă că „acesta trebuie să fie un Guvern care nu va fugi de responsabilitate, nu va căuta să se victimizeze şi nu va lua decizii anticonstituţionale. Va fi un Guvern social, care va munci la modul real pentru oameni, fără PR politic gratuit şi fără capricii infantile”.

„Astăzi am constatat nedorinţa colegilor din blocul ACUM de a menţine coaliţia de guvernare. Ei s-au declarat categoric împotriva propunerii de a construi un nou Guvern, după aceleaşi principii, cu aceeaşi viziune de guvernare, dar cu oameni noi, aleşi prin consens. Inistenţa colegilor din ACUM pe formarea unui Guvern similar celui demis, cu acelaşi premier este ridicolă şi denotă un infantilism politic şi o lipsă de abordare constructivă, conciliantă. Se ştie că nu poţi intra de două ori în aceeaşi apă. Nu putem reseta Guvernul cu exact aceiaşi oameni care au dus la demiterea Guvernului. E un non-sens”, spun socialiştii.

Potrivit PSRM, intransigenţa blocului ACUM la discuţiile de azi, precum şi nedorinţa de a reconstrui coaliţia pe aceleaşi principii, dar cu oameni noi, responsabili, demonstrează că această criză politică a fost provocată dinadins de către fostul prim-ministru Maia Sandu.

„Asumarea răspunderii în privinţa procurorului a fost deliberat anticonstituţională, ca să constituie un pretext pentru demiterea Guvernului şi ruperea coaliţiei, deoarece blocul ACUM şi doamna Maia Sandu în particular au înţeles că nu sunt capabili să ofere performanţă. De aceea, pentru a încheia şirul erorilor şi insucceselor la guvernare, pentru a evita compromiterea definitivă în faţa partenerilor externi şi a propriilor alegători, blocul ACUM a decis să revină în opoziţia confortabilă pentru ei”, spun socialiştii.

PSRM susţine că în aceste circumstanţe politice, sociale şi economice, Partidul Socialiştilor este nevoit să ia o decizie care să reflecte în primul rînd siguranţa ţării, stabilitatea internă şi beneficiul cetăţenilor. Alegerile parlamentare anticipate vor arunca ţara în haos şi vor fi dezastruoase social şi distructive economic, mai ales în ajunul sezonului rece, cînd e nevoie de decizii legislative şi executive prompte şi eficiente, adoptate fără întârziere.

Amintim că, după întrevederea cu Igor Dodon, Zinaida Greceanîi a precizat că PSRM pledează pentru formarea unei alianţe cu ACUM, însă în alte condiţii. Ea spune că PSRM nu va mai accepta un Guvern condus exclusiv de ACUM.

De asemenea, Zinaida Greceanîi a accentuat că lidera PAS, Maia Sandu, nu va mai fi acceptată la funcţia de premier.

De partea cealaltă, Blocul ACUM este dispus să formeze o majoritate parlamentară cu PSRM doar dacă va fi învestit un nou guvern, însă în componenţa veche, adică în frunte cu Maia Sandu.

Pavel Filip a menţionat că PDM este gata să sprijine un Guvern, indiferent dacă premierul va fi propus de ACUM sau PSRM, însă care va lua în calcul programele sociale ale democraţilor şi va asigura implementarea Acordului de Asociere cu UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite