PSRM, după decizia CEC de a o exclude pe Marina Tauber din cursa electorală: Acest abuz s-a produs la indicaţia Maiei Sandu, exact la fel a procedat şi Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon, lider PSRM
Igor Dodon, lider PSRM

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova consideră ilegală decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. PSRM „constată cu îngrijorare faptul că regimul Maiei Sandu păşeşte activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc.”

„Anume sub acest aspect trebuie privită decizia abuzivă din noaptea trecută a Comisiei Electorale Centrale, subordonate regimului de la guvernare, care, la indicaţia directă a Maiei Sandu, a anulat votul popular al cetăţenilor din municipiul Bălţi”, se spune într-un comunicat emis de PSRM. 

Socialiştii susţin că, deşi Partidul ”Şor” este concurentul lor politic, consideră că „ceea ce s-a întâmplat în raport cu candidatul scos din cursa electorală reprezintă o ilegalitate şi un abuz din partea regimului, care a utilizat în interes de grup instituţiile statului, cum ar fi: Serviciul de Informaţii şi Securitate, ministerul de Interne, Comisia Electorală Centrală.” 

„Exact la fel a procedat regimul Plahotniuc în raport cu alţi concurenţi electorali, pe care i-a scos ilegal din cursa electorală sau chiar a anulat rezultatele alegerilor. În esenţă, regimul nu a făcut altceva decât a anulat votul şi opţiunea a circa 48% din cei care au participat în primul tur de scrutin la alegerile noi ale primarului municipiului Bălţi”, se spune în comunicat.

PSRM a menţionat că „a atras atenţia de multe ori la faptul că regimul Sandu capturează instituţiile statului, inclusiv cele care prin lege trebuie să fie independente. Şi-au supus şi procuratura, şi justiţia, şi servicii speciale”. 

„Toate au fost transformate, ca pe timpul lui Plahotniuc, în instrumente de luptă împotriva oponenţilor politici, contrar misiunii lor constituţionale. De altfel, multe dintre abuzurile din partea acestor instituţii sunt realizate de aceiaşi oameni, care l-au servit pe oligarhul Plahotniuc, iar acum sunt în slujba actualului regim anti-democratic”, se precizează în comunicat.

PSRM cere misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău să ia atitudine „faţă de derapajele de la principiile şi normele statului de drept. În caz contrar, în această parte a Europei se va dezvolta un regim autoritar, care mereu va calcă peste valorile democraţiei şi nu va ţine cont de lege.”

Comisia Electorală Centrală a votat, miercuri seara, pentru excluderea candidatul Partidului ŞOR pentru funcţia de primar de Bălţi, Marina Tauber, din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din 5 decembrie, după ce în primul tur a învins categoric, cu aproape 50%.

CEC a constatat nereguli în finanţarea campaniei electorale a candidatului Partidului Şor.

În acest sens, CEC a transmis actele necesare către Judecătoria Bălţi în vederea anulării înregistrării Marinei Tauber în alegerile locale. Instanţa are ultimul cuvânt de spus în această problemă.

Marina Tauber a declarat că membrii CEC, în frunte cu Pavel Postica, „s-au vândut”. Tauber nu recunoaşte decizia CEC şi susţine că este vorba despre o comandă politică.

„A fost un spectacol ieftin. Trebuie să vă fie ruşine”, a adăugat Tauber.

Amintim că miercuri, 1 decembrie, candidata Partidului Şor la funcţia de primar al municipiului Bălţi, Marina Tauber, a declarat că guvernarea vrea să o elimine cu orice preţ din cursa electorală.

Precizăm că Marina Tauber a câştigat detaşat primul tur al alegerilor locale noi din 21 noiembrie din Bălţi, învingându-i cu un scor zdrobitor pe ceilalţi concurenţi electorali. Mai exact, Marina Tauber a acumulat aproximativ 50 la sută din sufragii. Prin urmare, în data de 5 decembrie, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, în cadrul căruia Marina Tauber va concura cu candidatul independent Nicolae Grigorişin

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite