PSRM se opune modificărilor legislative ce i-ar permite Maiei Sandu să selecteze candidaţii la şefia Procuraturii: Încearcă să provoace deliberat căderea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu si Igor Dodon presedinte.md

PSRM a anunţat că a luat act de dorinţa premierului Maia Sandu de a desemna personal viitorul procuror general, după ce ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a anulat concursul prin care deja au fost selectaţi patru candidaţi pentru şefia Procuraturii. PSRM s-a declarat împotriva acestei iniţiative, subliniind că este inadmisibil ca liderul unui partid să selecteze candidaţii la funcţia de procuror general.

„Acest lucru înseamnă ca viitorul conducător al Procuraturii Generale ar urma să fie desemnat de şeful unui partid politic, în funcţie de opţiunile sale personale sau politice. O astfel de iniţiativă de subordonare politică a Procuraturii Generale este inacceptabilă într-o ţară în care se fac eforturi intense pentru reformarea justiţiei. Din iniţiativa liderului PAS, Maia Sandu, se întrevăd clar şi motivele reale care au dus la anularea concursului pentru selectarea Procurorului General, faptul că acest concurs nu a fost cîştigat de o anumită persoană, care ar urma acum să fie numită politic în fruntea Procuraturii Generale”, se spune într-un comunicat de presă emis de PSRM.

Socialiştii consideră că iniţiativa Maiei Sandu „încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menţionat clar că în cadrul reformei justiţiei se va desfăşura selectarea Procurorului General prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician”. 

„Nicio altă discuţie nu a existat între semnatarii acordului de a fi modificată această prevedere. Cu certitudine nu aceasta este independenţa justiţiei promisă de actuala majoritate parlamentara, nu putem să ne întoarcem la obiceiurile dezastruoase din trecut, cînd un lider politic decidea cine conduce Procuratura Generală”, spun socialiştii.

În opinia acestora, Maia Sandu „vine cu o abordare despre care credem că ştie că nu are cum să aibă susţinerea Parlamentului, o abordare care contrazice toate declaraţiile şi acţiunile ei anterioare, de aceea nu putem exclude că în realitate liderul PAS încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului, fiind încă sub emoţiile generate de pierderea alegerilor în Chişinău, dar şi fiind în incapacitate de a conduc eficient executivul şi a livra rezultate populaţiei”. 

„Credem însa că este un gest total iresponsabil pentru care urmează să răspundă în faţa societăţii cei care îl provoacă. PSRM se pronunţă categoric împotriva iniţiativei oricărui politician de a încerca să numească pe criterii politice viitorul Procuror General şi condamă această încercare de subordonare politică a acestei instituţii. Facem apel la politicieni să înceteze să promoveze astfel de trucuri de PR, care în realitate ascund în spate incapacitatea lor de a face ceva bun pentru cetăţenii ţării.
În timpul apropiat vor fi convocate fracţiunea parlamentară şi Consiuliul Republican al PSRM, care vor lua deciziile cuvenite pentru a nu admite ca ţara să fie aruncată în criză totală de unii politicieni iresponsabili şi imaturi”, se mai spune în comunicat.

Guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului de modificare a Legii Procuraturii, aşa încât premierul Maia Sandu să poată selecta cel puţin doi candidaţi la funcţia de procuror general, pe care îi va înainta Consiliului Superior al Procuraturii. Decizia Guvernului vine după ce ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a decis să anuleze rezultatele concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de procuror.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco, într-o postare pe Facebook, a încercat să explice ce înseamnă această situaţie: „Esenţa de bază a proiectului: Prim-ministrul va înainta lista scurtă de candidaţi la funcţia de Procuror General către CSP. Şi deja în continuare CSP va alege unul din cei pe care îi va înainta Prim-ministru şi va propune Preşedintelui Republicii Moldova candidatul la funcţia de Procuror General.”

Imediat după anularea rezultatelor concursului, fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor, cea care alături de fracţiunea PPDA şi PAS formează alianţa de guvernare, a solicitat demisia ministrei Justiţiei, Olesea Stamate. Aceştia au acuzat ministra că a anulat concursul pentru că în lista de candidaţi nu a ajuns favoritul Blocului ACUM.

Ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a anunţat că va semna un ordin prin care va anula rezultatele concursului de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general, asta deşi comisia responsabilă de concursul respectiv, deja a selectat patru candidaţi, iar Consiliul Superior al Procurorilor urma să aleagă un candidat din cei patru.

Amintim că Igor Dodon a dat de înţeles că nu va accepta să fie modificată lista celor patru candidaţi la funcţia de procuror general, după ce premierul Maia Sandu a solicitat Comisiei de preselectare a candidaţilor să verifice de urgenţă informaţia publicată în presă şi să examineze oportunitatea reevaluării acestei liste în contextul apariţiei unor informaţii noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată.

Pe 29 octombrie, Comisia de preselectare a candidaţilor la funcţia de procuror general a ales patru candidaţi, din 20 care s-au înscris în concurs. Această listă urma să fie trimisă Consiliului Superior al Procurorilor care va trebui să aleagă un singur candidat, pe care îl va propune preşedintelui ţării spre numire în funcţie.

Comisia a decis, prin consens, înaintarea către Consiliul Superior al Procurorilor lista următorilor candidaţi: Crîşmaru Oleg; Gribincea Vladislav; Soltan Veaceslav; Stoianoglo Alexandr.

De menţionat că noua guvernare a mai anulat anterior un concurs, când Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a selectat, pe 24 iulie, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului, însă rezultatul a fost anulat, fiind numiţi în funcţii alţi doi judecători, fără concurs, Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.  

Igor Dodon a avut o întrevedere marţi, 5 noiembrie, cu deputaţii din fracţiunea PSRM. Şeful statului şi-a expus îngrijorările legate de „lipsa de eficienţă a Guvernului” Maiei Sandu şi „percepţia tot mai negativă pe care o au cetăţenii privind activitatea acestuia”. Socialiştii au anunţat că vor propune schimbări la şefia unor ministere, precizând că nu sunt satisfăcuţi de activitatea Ministerului de Interne şi a Ministerului Economiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite