Politică

articolul anterior articolul urmator

PSRM şi PAS, pe baricade după decizia Curţii Constituţionale privind dizolvarea Parlamentului

1
16 Apr 2021 08:10:06
Autor: Iurii Botnarenco
Parlamentul de la Chişinău FOTO IPN
Parlamentul de la Chişinău FOTO IPN

O decizie contradictorie care sfidează recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneţia. Este reacţia deputaţilor PSRM la decizia judecătorilor Curţii Constituţionale de a permite dizolvarea Parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate. De cealaltă parte, deputaţii PAS salută decizia Curţii şi le recomandă tuturor formaţiunilor politice să înceapă pregătirile pentru noul exerciţiu electoral, notează IPN.

Deputaţii PSRM califică decizia de ieri a Curţii Constituţionale drept o sfidare a tuturor normelor constituţionale şi-i aseamănă pe cei trei judecători ai Curţii care s-au pronunţat în favoarea dizolvării Parlamentului cu membrii Curţii din vremea regimului Plahotniuc.

„Am asistat la o decizie contradictorie a Curţii Constituţionale. Nu ştiu când a mai fost în istoria ţării când 2 din 5 judecători au avut o opinie separată faţă de ceilalţi. Prin acest aviz Curtea Constituţională a pus cruce pe jurisprudenţa anterioară a Curţii, a sfidat recomandările Comisiei de la Veneţia. Astăzi s-a produs şi o ruptură în unitatea Curţii”, a spus deputatul PSRM Vasile Bolea în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

De cealaltă parte, reprezentanţii PAS le recomandă socialiştilor să se conformeze deciziei Curţii şi să nu-şi irosească energia în polemici inutile, ci să înceapă pregătirile pentru anticipate.

„Salutăm decizia Curţii. Argumentele noastre, precum că au fost întrunite ambele condiţii de dizolvare a Parlamentului, au fost acceptate de Înalta Curte. Este o decizie pe care au aşteptat-o şi cetăţenii. Aşteptăm momentul semnării decretului, să fie stabilită data alegerilor anticipate şi partidele să înceapă pregătirile pentru anticipate”, a spus preşedintele interimar PAS, Igor Grosu.

Potrivit legii, Parlamentul nu poate fi dizolvat pe perioada stării de urgenţă. Decizia Legislativului de a institui stare de urgenţă pentru o perioadă de2 luni a fost contestată la Curtea Constituţională, pe motiv că deputaţii nu pot solicita plenului decretarea stării de urgenţă. Potrivit legii, această prerogativă aparţine fie Guvernului plenipotenţiar, fie preşedintelui ţării.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mandrean Paul
16.04.2021, 09:55:23

Daca Basarabia scapa de cozile de topor ale moscovei si de suina tradatoare dodon, desfac sampania pusa in beci la rece pe care doream sa o deschid odata cu debarcarea criminalui de la kremlin. Sampanie se mai gaseste, insa ocazie ca asta, mai rar!

+1 (1 vot)
Modifică Setările