PSRM şi PDM nu au sprijinit includerea pe ordinea de zi a declaraţiei privind „comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992”, propusă de PPDA şi PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament chisinau foto Facebook Andrian Candu

Deputaţii din fracţiunile PPDA şi PAS regretă faptul că Parlamentul a refuzat să includă pe ordinea de zi a şedinţei din 27 februarie adoptarea unei declaraţii „cu privire la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992 în procesul de reintegrare teritorială a ţării”.

Într-un briefing de presă, un grup de deputaţi ai celor două fracţiuni a declarat că majoritatea parlamentară a transmis un mesaj prost societăţii, transmite IPN.

Igor Munteanu, deputat PPDA, a spus că neadoptarea declaraţiei înseamnă că „deputaţii aşa zisei coaliţii de guvernare se disociază de la liniile roşii de politică naţională pe domeniul reglementării conflictului transnistrean”. „Ceea ce ne dorim cu toţii, cei care suntem conştienţi de importanţa acestei date de comemorare a victimelor conflictului din 1992, este ca Republica Moldova să aibă o politică coerentă, unitară, la nivel de stat pentru reglementarea definitivă a acestui conflict”, a spus Igor Munteanu.

Chiril Moţpan, deputat PPDA, a menţionat că, dacă Parlamentul ar fi adoptat declaraţia, transmitea, cu toată fermitatea, că aplicarea convenţiilor internaţionale la care face parte Republica Moldova, ca stat recunoscut internaţional, asupra populaţiei şi teritoriului din stânga Nistrului reprezintă singura opţiune realistă în vederea încheierii acestui conflict îngheţat. Potrivit declaraţiei, deputaţii urmau să constate că prevederile acordului din 21 iulie 1992 au fost din start şi continuă să fie grav încălcate de către regimul separatist din stânga Nistrului.

„Poziţia noastră principală este că pacea de pe ambele maluri ale Nistrului se datorează nu atât aşa zisei operaţiuni de menţinere a păcii, ci faptului incontestabil că acest conflict este de deplin consumat, fiind menţinut doar de interesele unor oligarhii crispate şi militari nepoftiţi pe teritoriul unui stat necunoscut”, se spune în declaraţia dată citire de către Chiril Moţpan.

Potrivit lui Igor Grosu, deputat PAS, respingerea iniţiativei legislative de adoptare a declaraţiei este un gest regretabil şi o desconsiderare a jertfelor, a acelor contribuţii pe care le-au adus cetăţenii Republicii Moldova care au luptat la Nistru.

https://www.ipn.md/ro/deputatii-pas-si-pppda-regreta-neincluderea-pe-ordinea-de-7965_1071804.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite