Politică

articolul anterior articolul urmator

Rădăcina tuturor relelor din Republica Moldova. Cineva vrea distrugerea Acordului de Asociere cu UE

9
26 Oct 2015 10:54:04
George Damian

Bătălia cruntă care se duce la Chişinău de un an de zile are un singur scop: aruncarea în aer a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Dacă urmărim cronologia faptelor lucrurile devin cât se poate de clare.

Mai întâi ar trebui să aruncăm o privire asupra celor întâmplate în Ucraina. Perioada cea mai fierbinte a negocierilor dintre Kiev şi Bruxelles a fost luna noiembrie 2013, când presiunile şi promisiunile Moscovei s-au înteţit: Rusia avea pretenţia să participe la negocierea Acordului de Asociere dintre Ucraina şi UE. În paralel, Rusia promitea o linie de credite de 15 miliarde de dolari pentru bugetul sărăcit şi măcinat de corupţie al Ucrainei; premierul ucrainean Mikola Azarov cerea de la UE o linie de credite de 20 miliarde dolari în vreme ce de la Bruxelles nu se putea promite mai mult de 600 milioane euro. Până la urmă totul s-a redus la bani şi la temerile Rusiei că îşi pierde sfera de influenţă – în paralel cu problemele interne ale Ucrainei, un stat ros de corupţie până în măduva celor mai intime mecanisme. La summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie 2013 Ucraina a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE, în schimb au îndrăznit să parafeze documentul Republica Moldova şi Georgia.
 
În urma abandonării parcursului european ucrainenii s-au revoltat împotriva guvernanţilor de la Kiev şi a urmat Euromaidanul care s-a încheiat în februarie 2014 într-o baie de sânge şi cu alungarea preşedintelui Ianukovici, care s-a refugiat în Rusia. Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată: sub protecţia ”omuleţilor verzi” înarmaţi cu cele mai moderne arme produse în Rusia peninsula Crimeea şi-a declarat independenţa la 18 martie 2014, pe 21 martie 2014 Putin semna decretul prin care Crimeea devenea subiect al Federaţiei Ruse. Lucrurile nu s-au oprit aici: pe 7 aprilie 2014 era proclamată Republica Populară Doneţk, iar pe 27 aprilie 2014 a fost anunţată Republica Populară Lugansk. A urmat un lung război civil între autorităţile de la Kiev şi separatiştii din Doneţk şi Lugansk, luptele fiind suspendate deocamdată printr-un fragil protocol încheiat la Minsk pe 11 februarie 2015.
 
Acordul de Asociere al Ucrainei cu UE a fost spart în cioburi: în paralel cu fragmentarea ţării au fost semnate diverse componente ale acestui document, pe 21 martie 2014 şi pe 27 iunie 2014 – însă prevederile sale nu prea au cum să intre în vigoare. Ucraina a fost transnistrizată în acest moment şi apropierea de Uniunea Europeană a devenit un vis extrem de îndepărtat din punct de vedere practic. Anexarea Crimeei, susţinerea separatismului şi războiul civil – acestea au fost principalele instrumente folosite de Rusia pentru a arunca în aer Acordul de Asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană.
 
În Republica Moldova – gata ”transnistrizată” de mai multă vreme – metodele au fost mai subtile. Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE a fost semnat pe 27 iunie 2014 la Bruxelles şi ratificat de Parlamentul European pe 13 noiembrie 2014. Toamna anului 2014 a fost dominată de alegerile parlamentare: socialiştii conduşi de Igor Dodon au cerut denunţarea Acordului de Asociere, Renato Usatîi s-a pronunţat împotriva apropierii de UE în stilul său specific, iar liderul comunist Vladimir Voronin s-a pronunţat pentru renegocierea Acordului de Asociere cu UE – o formă politicoasă de denunţare.
 
Aceştia sunt adversarii declaraţi ai apropierii Chişinăului de UE – paradoxal este faptul că din interiorul partidelor declarate pro-europene a pornit infecţia care a declanşat blocajul Republicii Moldova. Banca de Economii de la Chişinău a fost folosită drept puşculiţă a afacerilor subterane de toate guvernările, începând din anii 90, însă dimensiunile jafului au fost ţinute sub control şi acoperite la timp. În 2014 lucrurile au luat-o razna: chiar înainte de alegerile din toamnă Banca de Economii a fost pur şi simplu devalizată, casieria i-a fost golită fără nici un fel de reţinere. Suma jefuită nu este clară – însă îndeajuns de mare cât să arunce în aer stabilitatea financiară a Republicii Moldova. Pregătirea operaţiunii a început în 2013 şi lovitura cea mare a fost dată în 2014, chiar înainte de alegerile parlamentare. Calculul a fost unul la două capete: dacă ar fi câştigat anti-europenii alegerile ar fi avut la îndemână un scandal gigantic care să îngroape orice fel de imagine a fostei guvernări pro-europene; în cazul unei victorii a partidelor pro-europene scandalul avea să blocheze orice fel de progres în relaţia cu UE – aşa cum s-a şi întâmplat.
 
De mai bine de un an de zile de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova este într-un blocaj permanent. Guvernele nu par să ţină mai mult de 6 luni, iar scandalul ”miliardului furat” a generat un război politic în care nu mai este clar cine sunt băieţii buni şi băieţii răi. În Ucraina s-a mers pe o linie dură în care s-au auzit armele, în Republica Moldova destabilizarea s-a produs cu ajutorul gulerelor albe din domeniul financiar şi cu implicarea tuturor actorilor politici – ceea ce generează o confuzie totală. Concluzia cea mai la îndemână este abandonarea Republicii Moldova, Acordul de Asociere să fie făcut uitat şi apoi Dumnezeu cu mila. Exact asta se doreşte în laboratoarele care au pus pe picioare jaful de la Chişinău, să cadă o nouă cortină pe Prut.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Cristi Enciu
26.10.2015, 21:06:12

Domnule Damian,aveti mai multe posibilitati de informare si ar fi bine sa faceti o paralela dinte cele intamplate in 1999 cu guvernul Sturza, si cel a de azi.Veti oserva ca scenariul este acelasi numai actorii partial sau schimbat,insa comanditarul este unul si acelasi-Rusia Imperiala.Cine erau actorii de atunci-Lucinschi.Rosca ,Voronin.cei de astazi-Filat,discipolul lui Lucinschi,Dodon,discipolul lui Voronin,Rosca atunci si astazi asa numita,, platforma civica,,-o struto -camila s-au un amalgam de persoane ce reprezinta toate aceste clanuri ale coloanei a cincea din RM.Atunci se striga ,,cu manele curate,,astazi se sriga,,jos oligarhii,,creati de ei pe perioada lor de guvernare.Liderii mascati ai acestor partide numite de dreapta,PPCD;PLDM;PD,Moldova Noastra,, s.a a fos si sunt in solda kremlinului, si au facu si fac jocul Risie,astfel descreditand democratia si ideia de integrare europeanai prin hotii ,injustitie ,coriptie ,sabotaj,defaimare a institutiilor statului.Cazul BEM si Aeroportul s-au facut cu buna stiinta si incuviintare a derilor partidelor de la guvernare si din opozitie, cu exceptia PL.Acesti lideri a partidelor de dreapta,infiltrati de KGB,in fruntea acestor partide, au sarcina sa descrediteze ideia de democratie si integrare europeana in RM prin scandaluri de proportii de coruptie si hotii,ca mai apoi la guvernare sa acceada fortele poruse dirijate suta la suta de Rusia,care au scopul sa blocheze si sa stopeze apropierea RM de UE.In concluzie partidele de stanga blocheaza si stopeaza,cele de,, dreapte,,discrediteaza si sboteaza parcursul european al RM.Care a fost finalul atunci - demisia guvernului,alegeri anticipate si alegerea presedintelui de catre parlament,deoarice nu erau siguri ca vor putea castiga presedentia prin vot universal.Cu ce se va termina balamucul de astazi-demisia guvernului,alegeri anticipate,alegerea presedintelui prin vot universal,deoarice au sanse sa castige,pe fundalul prstatiei slabe a lui Timofte, si venirea masiva a fortelor de stanga la putere ca si in 1999 Ca acest scenariu sa nu se intample depinde de PLDM si PD .Cine va trada- PD s-au PLDM ,s-au ambele,vom afla in curand,s-au poate ca se amana tradarea pentru vremuri mai bune pentru Rusia.In acest joc putem conta numai pe SUA,Germania demult ne-a tradat, stimuland coruptia si hotiile in acest teritoriu.In perspectiva, dosarul RM ,de acun incolo va fi gestionat de SU,versus Romania.La mai mult si la mai mare.

+1 (1 vot)
Kinga Toma
26.10.2015, 21:34:18

Wow. Doamne ai mila de oamenii cinstiti din Republica Moldova!

+1 (1 vot)
Basarabean Deportatul
27.10.2015, 04:49:02

Oamenii CINSTIȚI trebuie să aibă și CALITĂȚI de a NU FI MANIPULAȚI, de mass-media rusească și de către ”politrucii” oligarhilor din RM, și de a NU vota masiv politicieni NECINSTIȚI timp de 24 ani de ”independența (!?)” RM

+1 (1 vot)
Stefanescu Marian
26.10.2015, 21:23:39

Hai să nu disperăm.Intrarea în UE și NATO se va face,Unirea mai târziu dar se va face și ea.Problema României este cum îi ajutăm pe moldoveni să parcurgă mai repede chinurile trezirii de sine.

+1 (3 voturi)
Basarabean Deportatul
27.10.2015, 04:36:58

”Din umbră” Rusia dirijază lupta împotriva românizării, europenizării, pentru a rămânea RM sub influiența Rusiei, acuma împotriva Acordului de Asociere RM cu UE. Cetățenii manipulați a RM ”independente” (de Rusia - !?) au ales 3 Președinți (Snegur, Lucinskii, Voronin) care în perioada urss de către Moscova, cu acordul KGB, au fost avansați la funcții comuniste înalte. În 2007, dupa ce a trădat Roșca în 2005 și guvernând cu PCRM, dupa ce Chirtoacă în 2007 câștigă lupta pentru Primăria Chișinău, iată că FILAT formează P. LIBERAL-Democrat a Moldovei cu doctrina ”Consevatoare” (!?). Scopul adevărat fiind dezbinarea electoratului LIBERAL, și până la sfârșit, scoaterea de pe eșicherul politic a P. LIBERAL, de a rămâne sub influiența Rusiei. Rusia folosește nu doar Filat cu PLDM. . În 2011 la alegerile locale împotriva lui Chirtoacă mai aprig ca Dodon lupta Dna Pavlicenco, În 2013 Filat organizează dezbinarea PL, folosind trădătorii ”Hadîrcă & CO”. În 2015 la alegerile locale ”Platforma civică (”?) DA” împotriva lui Chirtoacă mai aprig ca Greceanîi (Dodon) lupta gruparea ”Nastase & CO (multmilionarii Victor și Viorel Țopa)”. Regimul lui Lucinskii a adus atunci la sărăcie cetățenii și folosind fiind Roșca a fost reoreintată RM spre Rusia, acum guvernînd Filat cu PLDM din nou se dorește reorientarea RM spre Rusia fiind folosiți Filat , ”Nastase & CO”, Dodon, Usatîi, ...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările