Ministrul de Externe al Poloniei Radosław Sikorski: „Asistenţa pe care o primeşte Moldova în prezent este o recompensă pentru progresele realizate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski (centru) a lăudat performanţele înregistrate de Moldova, în perioada premergătoare Summit-ului  Foto: Victoria Bucătaru
Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski (centru) a lăudat performanţele înregistrate de Moldova, în perioada premergătoare Summit-ului  Foto: Victoria Bucătaru

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, dur în declaraţii, dar franc, a spus că Uniunea Europeană nu susţine regimurile oligarhice, iar suportul UE va fi din ce în ce mai mare cu cât ţările se vor antrena în procesul de modernizare a statelor proprii.

Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a menţionat că UE nu va face compromisuri pentru niciun stat, dacă celelate state din cadrul Parteneriatului Estic doresc regim liberalizat de vize trebuie să îndeplinească, la fel ca Republica Moldova, cele patru blocuri ale Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Acelaşi lucru se referă şi la cele două acorduri, acestea conţinând proceduri tehnice care trebuie îndeplinite, fără de care apropierea de UE nu poate fi posibilă. „Asistenţa pe care o primeşte Moldova în prezent este o recompensă pentru progresele realizate”, a spus acesta

De asemenea, referindu-se la influenţa Federaţiei Ruse, şi dorinţa acesteia de a abate din drum statele Parteneriatului Estic, Sikorski a adus exemplul Poloniei care în mai puţin de patru ani va avea toată infrastructura necesară pentru a-şi diversifica resursele energetice astfel nemaifiind nevoită să depindă de un singur furnizor (căutarea gazelor de şist, reţele de interconexiune cu vecinii, etc.).

Un alt subiect relevant pentru Moldova a fost neincluderea în Acordul de Asociere a perspectivei de aderare a Republicii Moldova şi lipsa unei referinţe la articolul 49. Atât ministrul de externe al Poloniei Radoslaw Sikorski, cât şi cel al Suediei, Carl Bildt consideră că acest lucru nici măcar nu trebuie discutat pentru că articolul 49 este prezent în tratat, şi acest lucru este cel mai important. Radoslav Sikorski: „Just do it and it will be appreciated” (trad.: „Făceţi-o şi va fi apreciat“), acesta a fost un îndemn spre modernizare şi o încercare de a aminti încă odată că reformele le facem pentru noi şi nu pentru UE. 

Comisarul european Stefan Fule a felicitat Moldova în discursul său de deschidere,  menţionând că în continuare UE va susţine statele Parteneriatului Estic în implementarea prevederilor Acordului de Asociere şi Zonei de Comerţ Liber şi Aprofundat.

Fule a atras atenţie asupra necesităţii diferenţierii statelor în ceea ce ţine de relaţiile bilaterale cu statele din Parteneriatul Estic luând în considerare pasul diferit al progreselor realizate.

Nu în ultimul rând, s-a specificat necesitatea antrenării cât mai active a societăţii civile în procesele de implementare a Acordului Aprofundat şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi menţinerea comunicării active atât între Uniunea Europeană şi reprezentanţii societăţii civile, cât şi între statele Parteneriatului Estic.

Autor: Victoria Bucătaru

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite