Raport CJI: Creşte numărul posturilor TV din Moldova care fac partizanat politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
televiziune

Pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor locale generale şi a celor parlamentare noi, este în creştere numărul posturilor de televiziune care fac partizanat politic, favorizând sau defavorizând anumiţi concurenţi electorali. Sunt concluziile celui de-al treilea raport de monitorizare a mass-media în campania electorală, lansat de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Nadine Gogu, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a spus că, în perioada 5-11 octombrie, majoritatea subiectelor electorale difuzate de către cele zece posturi TV monitorizare au fost bazate pe o singură sursă de informaţie, fără a asigura pluralismul de opinie şi fără a trata subiectele în profunzime. Majoritatea absolută a materialelor relevante au fost dezechilibrate din perspectiva asigurării egalităţii de gen.

Potrivit raportului, postul public de televiziune Moldova 1 nu a asigurat în totalitate pluralismul de opinie. Instituţia a oferit acces în ştiri la aproape jumătate din numărul concurenţilor electorali, fără a favoriza sau defavoriza evident un concurent electoral. Jurnal TV a reflectat activităţile majorităţii concurenţilor electorali, a asigurat un pluralism relativ al opiniilor. Totodată, Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM, a beneficiat de un număr mai mare de apariţii la acest post TV.

Radiodifuzorii privaţi Prime TV şi Publika TV, cu aceeaşi politică editorială, au reflectat neutru activitatea majorităţii concurenţilor electorali, cu excepţia candidatului Blocului ACUM, Andrei Năstase, care a fost defavorizat prin selectarea informaţiilor în context negativ. Andrei Năstase a fost defavorizat şi la Televiziunea Centrală, instituţie care a favorizat foarte clar reprezentanţii Partidului Şor.

Nadine Gogu a mai spus că NTV Moldova şi Accent TV au continuat să-i promoveze preponderent pe candidaţii PSRM, în special pe Ion Ceban, favorizându-l atât prin spaţiul mare alocat, cât şi prin contextul pozitiv al apariţiilor. Favorizarea candidatului PSRM Ion Ceban a fost remarcată prin numărul relativ mare de materiale prin care s-a reflectat activitatea acestui şi la RTR Moldova.

Potrivit lui Nadine Gogu, ProTV şi TV8 au oferit acces majorităţii candidaţilor care au desfăşurat activităţi de campanie, fără a favoriza sau defavoriza evident un concurent electoral.

Raportul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu suportul Fundaţiei Est-Europene, cu resursele acordate de Suedia şi suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare şi al Agenţiei Marii Britanii pentru Dezvoltare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite