Raport: Igor Dodon a dominat spaţiul mediatic înaintea începerii campaniei electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul buletinelor de ştiri difuzate în decursul unei săptămâni la şapte posturi de televiziune, au fost constatate 227 de menţiuni ale candidaţilor la funcţia de şef al statului. Cel mai mediatizat candidat a fost preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, cu 45% din totalul de menţiuni.

Constatarea se conţine într-un raport realizat de comunitatea „WatchDog.MD”, care a monitorizat posturile: Prime TV, Moldova 1, Jurnal TV, TV8, ProTV, RTR Moldova şi Primul în Moldova, în perioada 21-27 septembrie, transmite IPN.

La o distanţă foarte mare de Igor Dodon se plasează lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, cu câte 30 de menţiuni fiecare. Pe locul patru este Andrei Năstase, care a fost reflectat în 24 de ştiri. Acesta este urmat de Tudor Deliu (19 menţiuni) şi Violeta Ivanov (18 menţiuni). Dorin Chirtoacă şi Octavian Ţîcu au fost candidaţii cu cele mai puţine apariţii în ştirile TV, fiind reflectaţi în câte două ştiri fiecare.

Modul de reflectare a anumitor candidaţi în comparaţie cu alţii denotă prezenţa unor posturi TV vădit partizane. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova şi Moldova 1. Potrivit autorilor monitorizării, acestea l-au favorizat exagerat pe şeful statului, Igor Dodon, iar despre alţi concurenţi electorali au prezentat un număr minim de ştiri. 90% din toate ştirile pozitive despre Igor Dodon au fost mediatizate anume de aceste trei posturi de televiziune.

Totodată, postul Primul în Moldova a defavorizat-o intens pe lidera PAS, Maia Sandu, fiind unicul post TV care a generat ştiri negative la adresa acesteia. 

Pe al doilea loc la capitolul tendenţiozitate, potrivit raportului, se plasează televiziunile Jurnal TV, ProTV şi TV8, care au difuzat foarte multe ştiri negative la adresa lui Dodon şi au admis tehnici de manipulare. 95% din totalul de ştiri negative despre şeful statului au fost difuzate de ProTV, Jurnal TV şi TV8. Chiar dacă Dodon a fost plasat în lumină negativă de aceste posturi TV, o bună parte dintre ştiri au fost reflectate obiectiv, iar apariţiile negative ale şefului statului sunt cauzate de lipsa de reacţie la multe ştiri critice sau de acţiunile care au fost în contradicţie cu declaraţiile sale.

Şi postul Prime TV a favorizat uşor anumiţi candidaţi şi i-a ignorat pe alţii. Cu toate acestea, rata de ştiri neutre la acest post de televiziune este de 68%, ştirile fiind reflectate destul de echilibrat în comparaţie cu alte posturi TV.

Posturile de televiziune monitorizate au folosit procedee precum dezinformarea prin neinformare şi prezentarea poziţiilor unilaterale. Totodată, au fost utilizate tehnici de manipulare precum „sugestia” sau „salvatorul naţional”. Mai mult, unele posturi nu au oferit dreptul la replică candidaţilor vizaţi în ştirile critice. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite