Raport: NTV Moldova şi Accent TV fac partizanat politic în favoarea lui Ion Ceban, candidatul PSRM la funcţia de primar de Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea posturilor TV cu acoperire naţională şi regională reflectă relativ neutru campania electorală pentru alegerile locale generale şi cele parlamentare din 20 octombrie, iar trei radiodifuzori: NTV Moldova, Accent TV şi Televiziunea Centrală, continuă să facă partizanat politic evident, favorizând anumiţi concurenţi electorali, transmite IPN.

Concluziile se regăsesc în cel de-al doilea raport de monitorizare a comportamentului mass-media în campania electorală, lansat de Centrul de Jurnalism Independent.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Nadine Gogu, director al Centrului pentru Jurnalism Independent, a spus că din zece posturi monitorizate, şapte au oferit acces relativ egal candidaţilor, care au apărut în ştiri separate sau au fost menţionaţi în ştiri cu caracter electoral direct sau indirect. O bună parte din subiectele electorale s-au limitat la o singură sursă de informaţie, fără a trata subiectele în profunzime, oferind informaţii de context şi incluzând alte surse. Totodată, majoritatea absolută a materialelor relevante au fost dezechilibrate din perspectiva egalităţii de gen, bărbaţii fiind citaţi de cele mai multe ori în materialele relevante.

NTV Moldova şi Accent TV au continuat să-l promoveze masiv pe candidaţii PSRM, inclusiv pe Ion Ceban, prin spaţiul acordat şi contextul pozitiv în care apar aceştia. În acelaşi timp, posturile l-au defavorizat pe Andrei Năstase. Televiziunea Centrală i-au favorizat vădit pe reprezentanţii Partidului Politic Şor, defavorizându-l uşor pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase.

Postul public Moldova 1 a avut un comportament echilibrat, oferind acces majorităţii concurenţilor electorali în ştiri, fără a favoriza evident vreun candidat în alegeri. Candidatul PSRM la Primăria capitalei, Ion Ceban, a beneficiat de mai multe apariţii în context pozitiv, în raport cu alţi candidaţi.

Prime TV şi Publika TV nu au favorizat masiv vreun candidat în alegeri, dar l-au defavorizat uşor pe Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM la Primăria Chişinău, prin selectarea informaţiilor în context negativ. La RTR Moldova s-a remarcat o favorizare uşoară a lui Ion Ceban, prin numărul relativ mare de materiale care au reflectat activităţile acestuia şi contextul pozitiv în care l-au prezentat.

Jurnal TV şi TV8 au oferit spaţiu majorităţii candidaţilor care au avut activităţi de campanie fără a favoriza sau defavoriza pe cineva. Şi Pro TV a avut un comportament echilibrat, reflectând neutru marea majoritate a concurenţilor electorali. Doar candidatul PUN, Octavian Ţîcu a beneficiat de o reflectare relativ mai pozitivă în raport cu alţi candidaţi, fiind citat sau menţionat de mai multe ori.

Nadine Gogu susţine că primul raport de monitorizare şi o sesizare au fost transmise la Consiliul Audiovizualului, ca cei trei radiodifuzori care fac partizanat politic să fie incluşi pe lista de monitorizare.

Polina Panainte, secretarul Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte, a precizat că cei 10 radiodifuzori au fost monitorizaţi în perioada 28 septembrie-4 octombrie. Raportul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu suportul Fundaţiei Est-Europene, cu resursele acordate de Suedia şi suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare şi al Agenţiei Marii Britanii pentru Dezvoltare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite