Politică

articolul anterior articolul urmator

Răzbunarea e arma dodonului

24
9 Jan 2017 10:27:30
Răzvan Voncu

Aşa cum am anticipat, odiseea deposedării lui Băsescu de cetăţenia Republicii Moldova s-a transformat rapid într-o telenovelă ridicolă.

Nu numai că Dodon s-a văzut imediat blocat de Curtea Constituţională, iar aşa-zisul lui „decret” a fost revocat. Dar l-a stârnit pe fostul preşedinte al României, care, dată fiind insignifianţa sa politică internă (unde, cu scorul PMP şi cu locotenenţi gen Tomac, nu există), capătă acum „drogul” fără de care nu poate trăi: un conflict. Exact aşa cum scriam nu cu mult timp în urmă, Băsescu se va bate pentru dreptul său de a fi cetăţean al Republicii Moldova. Deja a anunţat că îşi va angaja avocat şi îl va da în judecată pe Dodon. Cum mandatul acestuia deja a început să scârţâie (din cauza unor tâmpenii în afara Constituţiei), procesul va atârna din ce în ce mai greu în balanţa de imagine a „socialiştilor”. Cu atât mai mult, cu cât Băsescu, odată stârnit, e un adversar redutabil, atât prin calităţile sale indiscutabile de animal politic, cât şi prin vasta sa experienţă în materie de urzeli şi comploturi. (Dacă, de pildă, i-ar da în judecată pentru abuz pe funcţionarii prezidenţiali care au întocmit ilegal aşa-zisul decret al lui Dodon, în jurul prezidentului s-ar face gol!)

Ce rămâne, finalmente, din această telenovelă, e certitudinea că Dodon chiar nu are nimic în cap, în afara unor sloganuri sovietice din anii '50. Dacă ar fi fost cât de cât inteligent, s-ar fi folosit de respectivele sloganuri pentru a ajunge la putere, după care ar fi acţionat cu prudenţă şi echilibru, pentru a se menţine la putere şi a-şi consolida şansele de a câştiga la alegerile parlamentare din 2018. Mai ales în condiţiile în care stăpânul său, Plahotniuc, nu i-a cerut decât să „îngheţe” parcursul european al Republicii Moldova, lăsându-i, în rest, mână liberă.

Văzute de pe malul drept al Prutului, aceste gesturi stupide sunt, cel mult, amuzante. De pe malul celălalt, însă, în măsura în care acest primitiv a fost ales de o majoritate a populaţiei, printr-un vot incontestabil democratic, acţiunile lui Dodon au altă semnificaţie.

Or, gesturi ca tentativa de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova lui Băsescu sau depunerea de coroane de flori la monumentul călăilor stalinişti ai bietei Basarabii nu intră în această logică. Ele sunt doar imbecilităţi fulgerătoare, ieşite din mintea cuiva care nu înţelege, de fapt, nimic (nici măcar faptul că, tot la Chişinău, în spatele lui Plahotniuc stă un alt stăpân, tartorul suprem, despre a cărui agendă el, Dodon, habar n-are!).

Văzute de pe malul drept al Prutului, aceste gesturi stupide sunt, cel mult, amuzante. De pe malul celălalt, însă, în măsura în care acest primitiv a fost ales de o majoritate a populaţiei, printr-un vot incontestabil democratic, acţiunile lui Dodon au altă semnificaţie. Aceea a unei agonii prelungite, din care Republica Moldova nu are nici o şansă să iasă în viitorul previzibil. Pentru că un om care, cu buzunarele goale, trăind la limita de jos a existenţei umane (acea limită de 2 dolari pe zi e o realitate în Basarabia!), se simte împlinit când un modest vechil de gubernie înjură România, nu are nici o şansă în lumea contemporană. E un extraterestru, ieşit, poate, din utopiile spaţiale sovietice, dar a cărui rezervă de combustibil e pe terminate.

Cum spuneam, nu puţinii români care, ca Băsescu, aplică pentru cetăţenia Republicii Moldova vor schimba traiectoria acesteia. Ci sutele de mii de basarabeni, în special tineri, care îşi redobândesc cetăţenia română, se simt români şi cred în valorile europene. Demografia (deja vizibilă în scorul de peste 48% luat de contra-candidata lui Dodon) va învinge demagogia!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Florin Georgescu
9.01.2017, 11:30:58

Sper sa ai dreptate. Eu sunt pentru REUNIRE . Indiferent cat de greu va fi si indiferent cat de tarziu se va face. Noi,romanii din RO ar trb. sa-i privim ca pe martiri pe romanii din Romania de Est. Pt. ca au mentinut romanismul.Si cred ca le-a fost cumplit de greu. Ar merita spalati pe picioare , cum face papa cu saracii la nu stiu ce sarbatoare...

+8 (10 voturi)
Mircea Nistor
9.01.2017, 11:58:22

Dodon e stupid rău, n-are nici un fel de subtilitate, dă cu bîta în baltă şi după aceea tot el se supără ca văcarul pe sat.I-a retras lui Băsescu cetăţenia Republicii Moldove, pe motiv că prejudiciază independenţa şi integritatea statală a Moldovei. Dar Egoruşka n-are nici o greaţă să se întîlnească cu pseudo-preşedintele auto-intitulatei entităţi fantomă transnistrene. Asta arată că la el se judecă după duble standarde, că nu este deloc coerent, nici consecvent, şi că de fapt trage fără dubii spre patronii moscoviţi ai Transnistriei, cărora nu le cere deloc socoteală pentru faptul că nesocotesc integritatea teritorială a Republicii Moldova...

+8 (8 voturi)
Saas Abi
9.01.2017, 12:48:37

aceasta telenovela, nu are importanta care i se atribuie nici pe maul drept nici pe malul stang...si nu va schimba nimic din situatia existenta.. sper sa va recititi articolul peste 4-5 sau de ce nu 10 ani..veti vedea ca nu se vor schimba prea multe..

+2 (2 voturi)
Papa Raţă
9.01.2017, 12:50:58

Domnule Răzvan Voncu, în loc să urcați pe cal - săriți capra blamându-lpe fostul președinte Băsescu ,, cu locotinentul Tomac,, ... cu urzeli și comploturi E știut că politica e murdară și foarte des scopul scuză mijloacele iar n-o fi nobil scopul președinteleui de a pune justiția pe roate în Ro, de a dezgheța procesul dobândirii cetățeniei de către basarabeni ? În loc să bateți șaua și celorlați politonți de pe Dâmbovița să continue exemplul lui Traian Băsescu , îl denigrați . Veniți cu idei progresiste în proiectul reântregirii, dacă le aveți

+6 (6 voturi)
Stanila Ion
9.01.2017, 12:52:46

"Stimabile", toptanul de titluri nu te califica sa-l caracterizezi matale pe Basescu ca fiind insignifiant. Acesta a mai facut cate ceva la viata lui inca de cand era ofiter de marina...Spre deosebire de niste "anti", muncitori cu gura...

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările