Politică

articolul anterior articolul urmator

Reacţia Ambasadei Rusiei în R. Moldova la decizia Curţii Constituţionale privind anularea legii ce oferea statut special limbii ruse

2
22 Jan 2021 15:34:35
Autor: Iurii Botnarenco
Ambasadorul rus Oleg Vasneţov
Ambasadorul rus Oleg Vasneţov

„Hotărârea Curţii Constituţionale din Republica Moldova, din 21 ianuarie, cu privire la privarea limbii ruse de statutul unei limbi de comunicare între naţionalităţi reprezintă un factor îngrijorător în contextul păstrării păcii interetnice în statul moldovenesc, care este unul multinaţional”.

Cu acest comentariu vine Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, ca urmare a hotărârii Curţii, prin care Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată neconstituţională, transmite IPN.

Misiunea diplomatică precizează că, alături de limba de stat a Republicii Moldova, limba rusă reprezintă un element indispensabil într-o comunicare eficientă, fiind într-o existenţă armonioasă între toate grupurile de naţionalităţi ale ţării – moldoveni, ucraineni, ruşi, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi.

„Într-un asemenea context, jignirile radicalilor la adresa conducerii ţării noastre, a poporului Rusiei, dar şi a vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova seamănă a blasfemie şi a ceva nenatural. Reacţie forţelor moldoveneşti sănătoase la acţiunile rusofobe sunt de înţeles. Despre consecinţele şovinismului anti-rus de la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90 ai secolului trecut se ţine minte bine aici”, se mai spune în declaraţia Ambasadei Rusiei la Chişinău.

Curtea Constituţională a declarat joi, 21 ianuarie, neconstituţională Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost adoptat pe 16 decembrie 2020 de PSRM, împreună cu deputaţii din Platforma Pentru Moldova, din care face parte şi Partidul Şor. În hotărârea Curţii se spune că menţionarea limbii ruse are în Constituţie un caracter exemplificativ şi nu îi conferă acesteia un statut deosebit de cel al altor limbi vorbite pe teritoriul ţării – ucraineană, găgăuză, bulgară etc.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

g i
22.01.2021, 16:05:07

Ăștia sunt precum aia care își ucid ambii părinți si pe urma cer clementa judecatorului pe motiv ca sunt orfani Ciolovecul uita sa menționeze cate zeci de scoli in limba romana au închis pe vremea URSS si cum au fost adusi rusnacii din Siberia in Transnistria ca si coloniști . Urata națiune de invadatori si de hoți de pământuri

+13 (13 voturi)
Marck
22.01.2021, 16:39:15

Auzi la ciolovec, cică e blasfemie să nu vrea moldovenii să gavarească pa ruski. Da' nu e blestemăție mai mare să rupi o halcă însemnată din trupul Moldovei, să-i omori localnicii, să-i deportezi elita societății, să-i deznaționalizezi cu forța, să le aduci pe cap toate ciurucurile asiatice ca să schimbi ponderea demografică a băștinașilor în favoarea alogenilor? Cred rușii că putem uita toate nemerniciile comise împotriva românilor doar cu scopul de a se înstăpâni pe pământuri care nu au fost ale lor niciodată? Și cu ce drept fac ei legi și reguli pentru o țară recunoscută internațional ca independentă? Am zis independentă? Mi-a scăpat vorba în iureșul mâniei. Țară independentă aflată sub ocupație trebuia să spun și era mai corect. Limba rusă va ajunge să fie vorbită în Moldova de peste Prut cam la fel cum e în toată România, adică deloc. E o formă de răzbunare nesângeroasă contra imperialismului țarist și sovietic impus de o mare putere asupra unui neam pașnic și neajutorat. Dar e doar un prim pas curajos, real și adecvat în mersul istoric de reunificare a țării. Cu sau fără voia rușilor acest eveniment se va întâmpla. Iar rușii, dacă își cunosc interesul, ar trebui chiar ei să grăbească acest proces care le-ar aduce numai beneficii.

+1 (3 voturi)
Modifică Setările