Reacţia Ambasadei Rusiei în R. Moldova la decizia Curţii Constituţionale privind anularea legii ce oferea statut special limbii ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul rus Oleg Vasneţov
Ambasadorul rus Oleg Vasneţov

„Hotărârea Curţii Constituţionale din Republica Moldova, din 21 ianuarie, cu privire la privarea limbii ruse de statutul unei limbi de comunicare între naţionalităţi reprezintă un factor îngrijorător în contextul păstrării păcii interetnice în statul moldovenesc, care este unul multinaţional”.

Cu acest comentariu vine Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, ca urmare a hotărârii Curţii, prin care Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată neconstituţională, transmite IPN.

Misiunea diplomatică precizează că, alături de limba de stat a Republicii Moldova, limba rusă reprezintă un element indispensabil într-o comunicare eficientă, fiind într-o existenţă armonioasă între toate grupurile de naţionalităţi ale ţării – moldoveni, ucraineni, ruşi, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi.

„Într-un asemenea context, jignirile radicalilor la adresa conducerii ţării noastre, a poporului Rusiei, dar şi a vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova seamănă a blasfemie şi a ceva nenatural. Reacţie forţelor moldoveneşti sănătoase la acţiunile rusofobe sunt de înţeles. Despre consecinţele şovinismului anti-rus de la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90 ai secolului trecut se ţine minte bine aici”, se mai spune în declaraţia Ambasadei Rusiei la Chişinău.

Curtea Constituţională a declarat joi, 21 ianuarie, neconstituţională Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost adoptat pe 16 decembrie 2020 de PSRM, împreună cu deputaţii din Platforma Pentru Moldova, din care face parte şi Partidul Şor. În hotărârea Curţii se spune că menţionarea limbii ruse are în Constituţie un caracter exemplificativ şi nu îi conferă acesteia un statut deosebit de cel al altor limbi vorbite pe teritoriul ţării – ucraineană, găgăuză, bulgară etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite