Politică

articolul anterior articolul urmator

Reacţia Domnicăi Manole la acuzaţiile lui Igor Dodon cu privire la uzurparea puterii în stat de către Înalta Curte

0
16 Apr 2021 16:27:51
Autor: Iurii Botnarenco
Preşedintele CCM, Domnica Manole
Preşedintele CCM, Domnica Manole

Preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, susţine că exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicţionale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei, transmite IPN.

Declaraţia vine după ce PSRM a anunţat că va iniţia un proiect de hotărâre privind aprobarea unei declaraţii de Parlament cu referire la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituţională.

„Consider necesar să vă reamintesc, în acest context, că judecătorii Curţii Constituţionale îndeplinesc rolul esenţial de gardieni ai Constituţiei şi ai valorilor ei. Curtea Constituţională este un arbitru al separaţiei puterilor”, a menţionat Domnica Manole.

În opinia sa, politicienii maturi trebuie să ţină cont de implicaţiile adverse, profunde şi de lungă durată pentru stat al unui asemenea tip de atacuri la adresa judecătorilor constituţionali. „Cine are cultura constituţionalismului, trebuie să respecte soluţiile Curţii”, a fost mesajul preşedintei Curţii Constituţionale.

PSRM a anunţat că va înainta un proiect de hotărâre a Parlamentului care va constata faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Domnica Manole, Liuba Şova şi Nicole Roşca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și că va cere demisia lor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările