Reacţia Chişinăului la discursul rostit de la tribuna ONU de către reprezentantul Transnistriei în Federaţia Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonid Manakov la şedinţa în plen a ONU
Leonid Manakov la şedinţa în plen a ONU

Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău se declară nedumerit şi indignat de discursul lui Leonid Manakov, şeful reprezentanţei Transnistriei în Federaţia Rusă, rostit la şedinţa în plen din 23 septembrie curent a celei de-a 42-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU. Acesta a vorbit inclusiv despre necesitatea ca independenţa Transnistriei să fie recunoscută de comunitatea internaţională.

MAE consideră că prin acest discurs, rostit „în numele poporului transnistrean şi la indicaţia conducerii Transnistriei”, reprezentantul oficial al regiunii transnistrene la Moscova, „cheamă direct comunitatea internaţională să recunoască independenţa Transnistriei în calitate de subiect de drept internaţional”.

Astfel, MAEIE a făcut un demers către conducerea Federaţiei Ruse privind sistarea activităţii „Fundaţiei pentru dezvoltarea relaţiilor sociale şi culturale „Transnistria””, deschise la Moscova la începutul acestui an, al cărei conducător este Leonid Manakov, având în vedere că de fapt aceasta funcţionează ca o „reprezentanţă oficială a Transnistriei” în Federaţia Rusă.

MAEIE consideră că asemenea discursuri, rostite de la tribuna instituţiilor ONU, sunt provocatoare şi contraproductive, fiind de natură să submineze procesul de negocieri în formatul „5+2” privind identificarea unei soluţii globale, paşnice şi durabile pentru conflictul transnistrean.

Autorităţile de la Chişinău afirmă că această soluţie trebuie să fie bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în limitele frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană, aşa după cum aceasta este stipulat în documentele relevante ale OSCE.

Amintim că din ianuarie 2019, Transnistria are o reprezentanţă în Federaţia Rusă, în frunte cu Leonid Manakov, amplasată chiar în centrul Moscovei. Instituţia va avea misiuni similare cu a unui consulat, doar că este înregistrată cu statut de organizaţie neguvernamentală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite