Recep Erdogan i-a mulţumit lui Igor Dodon pentru că Moldova a extrădat profesorii turci de la Liceul „Orizont”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erdogan si Dodon

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, i-a mulţumit lui Igor Dodon pentru că autorităţile de la Chişinău sprijină lupta împotriva Organizaţiei Teroriste Fetullah (FETO) şi au extrădat profesorii turci de la Liceul „Orizont” din Republica Moldova, pe care Turcia îi consideră parte a organizaţiei conduse de Fettulah Gulen, cel care ar fi organizat lovitura de stat din Turcia din 2016 şi este considerat inamicul liderului de la Ankara.

„Mulţumim Republicii Moldova pentru cooperarea în lupta împotriva FETO şi extrădarea membrilor săi în Turcia”, a declarat Recep Erdogan într-o conferinţă de presă luni, 30 decembrie, după întrevederea oficială pe care a avut-o cu Igor Dodon la Ankara, scrie presa turcă.

Erdogan a mai spus că speră ca Liceul moldo-turc „Orizont” din Republica Moldova, care ar fi finaţat de Fettulah Gulen, să treacă în gestiunea fundaţiei turce „Maarif Foundation”.

Erdogan a reamintit că recent a ajutat o mamă cu doi copii din Republica Moldova să revină în ţară, după ce aceştia s-au aflat mai bine de un an într-un lagăr de refugiaţi din Siria, subliniind în acest context că îşi pune speranţe că şi „prietenii din Moldova vor continua să sprijine lupta împotriva FETO cu aceeaşi înţelegere”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis marţi, 11 iunie, o hotărâre prin care anunţă că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor turci care au fost expulzaţi de pe teritoriul Republica Moldova, în septembrie 2018, scrie Ziarul de Gardă.

Avocatul care reprezintă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului interesele celor şapte cetăţeni turci deportaţi, profesori la liceele „Orizont” din Republica Moldova, Vitalie Nagacevschi, a declarat că există aparenţe puternice care îl fac să creadă că totuşi au existat anumite înţelegeri la nivelul conducerii celor două state în privinţa îndepărtării lor de pe teritoriul Moldovei.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scria atunci că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activau la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci erau, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat la acea vreme pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Igor Dodon a negat în mai multe rânduri că nu a fost implicat în procesul de extrădare a profesorilor turci. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite