Recviem pentru un ticălos

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traseul politic al lui Vlad Filat s-a finalizat într-un mod oarecum previzibil – scoaterea acestuia în afara vieţii politice din Republica Moldova nu era de neconceput, ba chiar a fost un lucru de anticipat încă de la marele eşec al PLDM din 2013.

Atunci, Partidul Liberal Democrat din Moldova a fost pus în faţa unui fapt împlinit: rămânerea sa în inferioritate în faţa PDM, principalul partener, dar şi rival, din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Această inferioritate se concretiza într-un aspect fundamental: incapacitatea preşedintelui partidului, Vlad Filat, de a mai ocupa funcţia de prim-ministru, ca urmare a acuzaţiilor de abuz de putere pe fondul cărora fusese nevoit să demisioneze, guvernul său fiind supus unei moţiuni de cenzură în parlament.

În mod normal – adică dacă partidele politice din Republica Moldova ar fi corespuns condiţiilor în care funcţionează partidele politice în orice democraţie – aflarea lui Filat în fruntea PLDM ar fi trebuit să ia sfârşit undeva în mai sau cel târziu iunie 2013. Dar pentru că partidele din acest stat, nelegitim ab initio şi pe de asupra falimentat şi incapacitat prin parazitarea instituţiilor sale de oameni precum Filat sau Plahotniuc şi emanaţiile lor, sunt nişte afaceri private cu stăpâni şi slugi, nici interesul partidului nu poate să nu coincidă cu interesul personal al şefului său. Asta pentru că atunci când unii membri de partid îndrăznesc, în Republica Moldova, să ceară demisia şefului de partid deoarece aflarea acestuia în fruntea partidului nu mai corespunde intereselor partidului, ei ajung excomunicaţi şi blestemaţi, iar atacul la lider este prezentat chiar de către lider drept un atac la partid şi la cauza acestuia. Aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, în aprilie 2013 într-un alt partid din AIE, Partidul Liberal.

Astfel, tot marea criză politică din ianuarie-aprilie 2013 este la originea căderii lui Vlad Filat din octombrie 2015. Înfrângerea dură pe care Filat a suferit-o atunci în faţa lui Plahotniuc, pierzând guvernul şi o mare parte din imaginea sa de om politic construită din 2007, l-a lipsit de pârghiile de control direct asupra instituţiilor statului, însă nu l-a lipsit şi de controlul asupra partidului, şi, prin urmare, de posibilitatea de a-şi face jocurile. Că Vlad Filat încă există ca politician a demonstrat-o ieşirea din PLDM a lui Iurie Leancă. Acesta din urmă devenise foarte cunoscut şi popular datorită exercitării funcţiei de prim-ministru, şi îi ameninţa lui Filat poziţia de şef al partidului pe care, pierzând-o, ar fi pierdut totul. În primul rând, posibilitatea de a reveni în prim-planul vieţii politice printr-o înaltă demnitate publică precum cea de preşedinte al republicii sau al parlamentului.

Acest lucru s-a întâmplat acum. Ca politician, Vlad Filat este terminat. Şi asta după ce a reuşit să-şi instaleze principalul locotenent, Valeriu Streleţ, în funcţia de prim-ministru. Soarta părea să-i surâdă, inspirând speranţe pentru alegerile prezidenţiale din 2016. Tabăra controlată de Vlad Plahotniuc a decis să-i aplice lovitura de graţie, acum, tocmai pentru că o dată ce poate controla guvernul prin intermediul lui Streleţ, devenise din nou periculos iar o întoarcere a sa pe cai mari devenea tot mai probabilă.

(Arestarea lui Filat – n.r.) este o banală răfuială între capi de grupări infracţionale organizate, în niciun caz o eliberare a Justiţiei.

Nu am nici o îndoială cu privire la validitatea acuzaţiilor care i se aduc lui Vlad Filat. Nu cred că vreo literă din declaraţiile partenerului de afaceri penale al lui Filat, primarul din Orhei şi afaceristul Ilan Şor, este falsă. Despre colaborarea dintre cei doi se vorbea intens şi până la publicarea acestui testimoniu. Nu sunt de acord cu cei care spun că declaraţia lui Şor nu trebuia făcută publică. Trebuia, deoarece cetăţenii au dreptul să ştie cu ce s-a ocupat principalul politician pe care ei l-au investit cu încrederea lor în 2009, şi l-au considerat drept alternativă pentru guvernarea comunistă. Cetăţenii au dreptul să ştie că acest politician nu este nimic altceva decât un escroc,  un infractor ordinar şi un complice la devalizarea Băncii de Economii şi beneficiar al acesteia, care trebuie să facă ani grei de puşcărie. Alături de Ilan Şor, evident.

Acesta este un recviem pentru un ticălos – Vladimir Filat, trădătorul absolut al intereselor cetăţenilor Republicii Moldova. Faţă de trădarea acestuia, ce-a făcut Iurie Roşca la 4 aprilie 2005 şi ulterior pare un joc de copii. Afirm asta deoarece în noiembrie 2010, jumătate de milion de alegători, aproape 30%, l-au susţinut pe Filat în alegeri. Era cel mai mare scor obţinut de un partid de centru-dreapta, democratic, pe cont propriu, în toată istoria electorală a Republicii Moldova. Cu o asemenea încredere obţinută de la cetăţeni, un adevărat om de stat şi patriot ar fi schimbat la faţă această republică, în câţiva ani. Însă Filat nu a fost nici om de stat, nici măcar politician – el a fost şi este un bandit. Iar numele său va fi sinonim pentru mult timp de-acum înainte, cu nimicnicia umană şi ticăloşia.

Din păcate, mari motive de bucurie pentru ce i se întâmplă nu există – este o banală răfuială între capi de grupări infracţionale organizate, în niciun caz o eliberare a Justiţiei. Iar celălalt ticălos, infractorul Vlad Plahotniuc nu va împărtăşi şi el soarta lui Filat în următorii ani deoarece controlează şi foloseşte instituţiile care-l anchetează şi judecă pe Filat. Din nefericire pentru cetăţenii acestui pseudostat, Republica Moldova.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite