Ministrul român de Externe despre negocierile privind reglementarea transnistreană: "Timpul trece şi lucrurile nu merg înspre bine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României
Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a subliniat în cadrul unei Conferinţe OSCE organizate la Bucureşti rolul mecanismului "5+2" în negocierile privind soluţionarea diferendului transnistrean, arătând că România poate să promoveze doar principiul medierii.

"Conferinţa pe care o organizăm la Bucureşti este o contribuţie concretă de a pune la aceeaşi masă părţi, state membre, care sunt direct interesate chiar în gestionarea unor conflicte îngheţate. Este un instrument care încă nu a fost folosit aşa cm ar fi trebuit şi acest lucru necesită din partea statelor membre - şi asta face România - un efort suplimentar de a pune la aceeaşi masă state diferite, de a stimula creşterea încrederii reciproce, pentru că medierea presupune ca statele direct interesate să accepte un mediator cu încredere. Este o contribuţie concretă şi sperăm ca dezbaterile din aceste două zile să contribuie la o creştere a nivelului de încredere şi la o conturare mai puternică a rolului României ca potenţial actor în acest proces de mediere", a declarat Titus Corlăţean, citat de Agerpres.

Totodată, el a subliniat importanţa organizaţiilor regionale şi faptul că "medierea nu dă rezultate peste noapte".

"Trebuie însă să ridicăm profilul acestui instrument pentru a fi privit şi primit cu mai mare încredere de părţile direct interesate în conflict", a spus ministrul român de Externe.

Pe de altă parte, Corlăţean a subliniat rolul mecanismului "5+2" în negocierile privind soluţionarea diferendului transnistrean, arătând că România poate să promoveze doar principiul medierii.

"În cazul Transnistriei, mecanismul 5+2 este cel acreditat, abilitat să producă rezultate. Noi putem să promovăm acest principiu al medierii pentru a fi mai bine înţeles şi acceptat, astfel încât folosind acele mecanisme specifice în cazul Transnistriei să înceapă să producă rezultate", a afirmat ministrul.

El a apreciat relansarea negocierilor oficiale în format "5+2", dar a semnalat că nu s-a reuşit abordarea chestiunilor de fond, dificile.

"Timpul trece şi lucrurile nu merg înspre bine. Noi încercăm să creăm un spirit şi pozitiv", a susţinut şeful diplomaţiei.

Întrebat ce aşteptări are de la runda de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean, care va începe la Viena, el a reiterat importanţa unor "progrese de fond".

"Chestiunile procedurale au fost abordate, este bine că există acest mecanism, este relansat după o perioadă de inactivitate, însă este momentul în care părţile, pe baza unei mai mari încrederi reciproce şi bineînţeles în formatul consacrat - 5+2 -, să intre în gestionarea temelor de fond (cum ar fi statutul politic al regiunii transnistrene - n.r.)", a spus Corlăţean.

El a relatat că a abordat acest subiectul şi în discuţia cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

"Ambele părţi au exprimat aşteptările unor progrese de fond", a adăugat şeful diplomaţiei.

Conferinţa privind medierea în spaţiul OSCE, organizată pe 15-16 iulie la Bucureşti, are drept obiectiv sporirea gradului de conştientizare a importanţei medierii ca instrument esenţial în cadrul ciclului conflictual.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite