Relaţiile moldo-belaruse, discutate la Minsk. Premierul Filip pledează pentru creşterea numărului de întreprinderi cu capital mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

În cadrul vizitei de lucru întreprinse la Minsk, prim-ministrul Pavel Filip a avut luni, 11 decembrie, o întrevedere cu omologul său din Belarus, Andrei Kobeakov. Cei doi oficiali au menţionat dinamica pozitivă a relaţiilor moldo-belaruse.

În mod special, premierii s-au referit la intensificarea dialogului politic şi instituţional din ultima perioadă, subliniind că întrevederile mai dese dau rezultate. 

Astfel, în primele nouă luni ale anului curent, schimburile comerciale dintre Republica Moldova şi Republica Belarus au crescut cu peste 10 %.

Totodată, Pavel Filip a spus că ţara noastră pledează pentru dinamizarea în continuare a parteneriatului bilateral, inclusiv prin organizarea în prima jumătate a anului viitor la Chişinău a unei noi reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică.

Pavel Filip a declarat că Republica Moldova îşi doreşte creşterea numărului de întreprinderi cu capital mixt, precizând că în acest sens Moldova oferă o serie de avantaje investitorilor străini. 

Printre acestea şi posibilitatea de a exporta producţia în statele membre ale Uniunii Europene, datorită Zonei de liber schimb între Republica Moldova şi UE. În context, Pavel Filip s-a referit şi la importanţa semnării între cele două state a Acordurilor privind liberalizarea transportului avia şi a transportului auto de mărfuri.

La rândul său, premierul Andrei Kobeakov a spus că Belarusul este deschis pentru intensificarea relaţiilor economice şi comerciale cu Republica Moldova. Oficialul belarus a menţionat colaborarea de succes în domeniul asamblării tractoarelor şi a troleibuzelor, confirmând interesul pentru asamblarea în comun şi a autobuzelor. Printre domeniile prioritare de colaborare dintre Moldova şi Belarus au mai fost evidenţiate sectorul agroindustrial, zootehnic şi cel farmaceutic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite