Renato Usatîi dezvăluie în baza cărui temei Vlad Plahotniuc a obţinut cea de-a doua identitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
usatii plahotniuc

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, susţine că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc a obţinut cea de-a două identitate, cu numele de Vladislav Novak, încă în anul 2018, sub pretextul că participă la procesul de negocieri privind eliberarea celor doi piloţi moldoveni ţinuţi ostatici în Afganistan.

Renato Usatîi a declarat, la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, că Igor Dodon ştia încă atunci despre faptul că Vlad Plahotniuc are un alt paşaport cu un alt nume, însă ar fi ascuns acest lucru până recent.

Renato Usatîi a reiterat că Vlad Plahotniuc se află actualmente în SUA şi că nu poate părăsi teritoriul american pentru că a solicitat azil politic. În plus, Usatîi a menţionat că Plahotniuc a cerut azil politic şi în Ucraina, deoarece acesta ar deţine şi cetăţenia Ucrainei, iar Ucraina nu-şi extrădeaza cetăţenii în Rusia, acolo unde Plahotniuc are câteva dosare penale.

Amintim că Igor Dodon a afirmat miercuri, 4 decembrie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că organele competente i-au comunicat că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc a primit a doua identitate sub numele de Vladislav Novak.

Igor Dodon a explicat că, potrivit legislaţiei, procedura de oferire a unei identităţi noi este iniţiată de Serviciul Informaţii şi Securitate (SIS) doar în situaţii ce ţin de securitatea naţională a statului, precum unor agenţi sub acoperire etc. La solicitarea SIS, Agenţia Servicii Piublice (ASP) este obligată să elibereze un paşaport cu o nouă identitate.

Igor Dodon a afirmat că noua identitate lui Vlad Plahotniuc a fost oferită în 2018, atunci când la conducerea SIS se afla Vasile Botnari, persoană din anturajul lui Plahotniuc.

Şeful statului a precizat că Plahotniuc a fost anunţat în căutare internaţională şi în baza noii identităţi.

Preşedintele a subliniat că noua identitate nu a fost folosită de Plahotniuc când acesta a părăsit ţara.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite