Renato Usatîi îi va propune Maiei Sandu să-l desemneze la funcţia de prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatii si Maia Sandu

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că va solicita o întrevedere cu preşedintele Maia Sandu pentru a-i propune ca să-l desemneze pe el la funcţia de prim-ministru. Renato Usatîi susţine că în contextul în care Maia Sandu pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, desemnarea candidaturii sale la funcţia de premier este singura soluţie pentru realizarea acestui obiectiv.

Renato Usatîi consideră că doar dacă el va fi candidatul desemnat, socialiştii nu vor vota un asemenea Guvern, iar acest fapt va însemna că Parlamentul va fi dizolvat şi se va merge la alegeri parlamentare anticipate. 

Renato Usatîi a afirmat, la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, că în cazul în care va fi desemnat la funcţia de premier, va veni cu un aşa discurs în Parlament încât să existe certitudinea că el nu va obţine votul de încredere al Parlamentului, iar în rezultat să fie declanşate alegeri anticipate. 

Amintim că deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune deschis că preşedintele Maia Sandu încă nu a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă se împlinesc trei săptămâni de la demisia Guvernului Chicu, deoarece acel candidat ar putea primi votul de încredere al Parlamentului, prin urmare Parlamentul nu va mai putea fi dizolvat şi, respectiv, nu se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, aşa cum a promis Maia Sandu în campania electorală. 

Amintim că premierul Ion Chicu a demisionat pe 23 decembrie 2020, cu o zi înainte de învestirea în funcţia de preşedinte a Maiei Sandu. Ion Chicu a refuzat să asigure interimatul funcţiei, iar Maia Sandu l-a numit în calitate de prim-ministru interimar pe ministrul de Externe, Aurel Ciocoi.

Potrivit Constituţiei, preşedintele ţării este obligat să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru care este propus de o majoritate parlamentară. În cazul în care nu există o majoritate parlamentară, precum în situaţia actuală, preşedintele este obligat să desemneze candidatul propriu la funcţia de prim-ministru, după consultări cu fracţiunile parlamentare. Dacă în urma a două tentative candidatul desemnat nu primeşte votul de încredere al Parlamentului, apare temei de dizolvare a Legislativului şi de organizare a alegerilor parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite