Renato Usatîi: Vlad Plahotniuc a depus de urgenţă o cerere ca să-i fie anulată cetăţenia rusă pentru a nu putea fi tras la răspundere penală în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, susţine că preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a depus de urgenţă, cu şapte luni în urmă, o cerere de anulare a cetăţeniei ruse pe care ar deţine-o, pentru a nu putea fi tras la răspundere penală de organele de drept din Federaţia Rusă.

Potrivit lui Renato Usatîi, dosarul penal care a fost deschis la Moscova pe numele lui Vlad Plahotniuc nu are nicio legătură cu tentativa de omor asupra bancherului rus Gherman Gorbunţov, fiind vorba de altă crimă.

De asemenea, Usatîi a precizat că, deşi presa rusă a scris că Plahotniuc este învinuit de omorul a cel puţin două persoane, de fapt, ar fi vorba de tentativă de omor, dar nu de omor.

Mai mult, Renato Usatîi a menţionat că în legislaţia penală rusă există principiul de extrateritorialitate, ceea ce ar însemna că organele de drept din Federaţia Rusă pot deschide dosare penale pe numele cetăţenilor ruşi care au comis crime pe teritoriul altor state decât cel al Rusiei. 

Din acest motiv, din cele notate de Usatîi, Plahotniuc ar fi depus de urgenţă o cerere pentru anularea cetăţeniei ruse, pentru a nu putea fi cercetat penal de către procurorii ruşi.

El a specificat că, dacă Plahotniuc nu deţinea cetăţenia rusă, acesta nu putea fi tras la răspundere în Rusia.

„Vlad Plahotniuc, fiind cetăţean al Federaţiei Ruse, a comis unele crime împotriva altor cetăţeni ai Federaţiei Ruse. În statele unde au avut loc crimele nu au fost deschise cauze penale, de asta a fost deschisă în Federaţia Rusă”, a afirmat Usatîi la emisiunea „Politica” de la TV8.

Amintim că mai multe agenţii de presă din Federaţia Rusă au scris miercuri, 6 decembrie, că preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a fost dat în căutare internaţională, fiind vizat într-un dosar penal pentru omor. 

Şeful Interpol din Republica Moldova, Viorel Ţenţiu, respinge informaţia apărută în presa rusă că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a fost dat în căutare internaţioală pentru omor. Potrivit lui, Plahotniuc nu se află în baza de date Interpol.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat pentru TV8 că este vorba de o nouă farsă. 

„Nu cunoaştem în principiu nimic despre astfel de informaţii. Cel mai probabil este una din nenumăratele atacuri care au loc în ultima perioada la adresa preşedintelui PDM. Aşa cum se observă, aceste atacuri vin şi inclusiv de la Moscova şi au legătură directă cu activitatea sa politică. Nu este prima dată când sunt intentate dosare împotriva oficialilor de la Chişinău şi este o încercare de a intimida vectorul politic de la Chişinău”, a precizat Gamurari.

După ce agenţia de presă rusă Rosbalt a scris miercuri, 6 decembrie, că Plahotniuc este cercetat penal la Moscova pentru omor, democraţii au decis să acuze Rusia „de hărţuire şi persecuţie politică”.

„PDM îşi exprimă dezaprobarea faţă de acţiunile provocatoare de hărţuire şi persecuţie politică la care sunt supuşi în continuare, de către Federaţia Rusă, reprezentanţii partidului şi oficiali ai Guvernului şi Parlamentului”, se arată în comunicatul de presă al PDM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite