Renato Usatîi: Vlad Plahotniuc a fugit din SUA şi se află în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
usatii plahotniuc

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, dă asigurări că deţine o informaţie verificată, potrivit căreia, fostul lider democrat Vlad Plahotniuc ar fi fugit din Statele Unite, acolo unde i-a fost respinsă cererea privind oferirea azilului politic.

Renato Usatîi susţine că Vlad Plahotniuc se află actualmente în oraşul Istanbul, Turcia, unde s-ar simţi în siguranţă. Politicianul a solicitat de la ministrul de Interne, Pavel Voicu, să facă o interpelare către autorităţile din Turcia pentru a informa cetăţenii dacă e veridică informaţia că Plahotniuc s-a refugit în Turcia.

De asemenea, Renato Usatîi i-a cerut şi lui Igor Dodon să-l contacteze pe omologul său turc, Recep Erdogan, cu care se află în relatii bune, şi să informeze societatea cu privire la locul aflării lui Plahotniuc.

Usatîi a accentuat că avocatul lui Plahotniuc intenţionat ar fi minţit că Plahotniuc nu se află în Turcia pentru ca politicienii şi societatea civilă moldovenească să nu exercite presiuni asupra asupra MAI privind necesitatea de a-l extrăda pe Plahotniuc.

Usatîi consideră că Dodon nu doreşte ca Plahotniuc să fie adus în R. Moldova, deoarece i-ar fi frică de faptul că Plahotniuc ar putea publica anumite informaţii compromiţătoare despre preşedintele ţării, ce ar ţine de luare de mită etc.

În plus, Usatîi susţine că Dodon comunică prin intermediari cu Plahotniuc şi că ar avea anumite înţelegeri.

Amintim că Vlad Plahotniuc s-a refugiat în SUA, acolo unde a solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă a refuzat să dea curs solicitării Chişinăului.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova imediat ce democraţii au plecat de la guvernare. Politicianul a dat de înţeles că viaţa sa ar fi în pericol dacă s-ar afla la Chişinău. El a spus că are nevoie de o pauză, inclusiv pentru a-şi proteja familia, şi că va reveni în ţară odată ce va fi în siguranţă. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite