Rep. Moldova. Excluderea imunităţii parlamentare în cazuri de corupţie, votată în prima lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Deputaţii acuzaţi de corupţie, trafic de influenţă, abuz de putere, îmbogăţire ilicită sau spălare de bani nu vor mai avea imunitate parlamentară. În Parlament a fost votat în primă lectură proiectul de modificare a articolului 70 din Constituţie care prevede excluderea imunităţii deputaţilor pentru infracţiuni de corupţie, transmite IPN.

După ce prevederile vor intra în vigoare, nu va mai fi necesară încuviinţarea legislativului pentru reţinere, arestare, percheziţionare sau trimitere în judecată a cauzei penale împotriva deputatului. Proiectul a fost votat de către deputaţii din Partidul Acţiune şi Solidaritate şi cei din Partidul Şor. Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor nu a susţinut iniţiativa legislativă.

„Proiectul a fost avizat pozitiv de Curtea Constituţională. În avizul ei se arată că proiectul legii constituţionale asigură un echilibru corect între principiul inviolabilităţii mandatului de deputat şi interesul investigării infracţiunilor de corupţie. Aprobarea proiectului va contribui la fortificarea încrederii societăţii în reprezentanţii autorităţilor publice”, a declarat preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, deputata Olesea Stamate.

Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, chiar de la începutul şedinţei, au propus excluderea proiectului de pe ordinea de zi. „Îmi pare rău că, în contextul actual, speculativ şi manipulativ se abordează subiectul de drept care este imunitatea parlamentară. Este un subiect ştiinţific, nu este invenţia celor din Republica Moldova. În toate parlamentele ţărilor civilizate există imunitatea Parlamentului ca şi instituţie şi imunitatea deputaţilor pentru a proteja deputatul să fie liber, să facă politică, să voteze şi să nu poată să fie intimidat şi persecutat”, a declarat deputatul BCS, Vlad Batrîncea.

În luarea sa de cuvânt, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a menţionat că în istoria Republicii Moldova Parlamentul a fost împânzit de hoţi. „Ei percepeau această instituţie nu ca pe una în care se votează legi, dar o instituţie unde se construiesc scheme de corupţie şi unde se pot ascunde de tragerea la răspundere penală pentru corupţie. Acest lucru îl ştie societatea, doar 3% din cetăţeni oferă încredere Parlamentului. Unii colegi deputaţi au recunoscut că au dat sau luat mită cu sacoşe, genţi, fiecare cum a putut. Iar când ajungem să le ridicăm imunitatea acestor kuliocari şi gentari, se încearcă a găsi motive de ce nu trebuie să facem acest lucru”, a notat parlamentarul.

Deputata PPŞor, Marina Tauber, a precizat în luarea sa de cuvânt că fracţiunea salută acest proiect, însă el trebuie completat pentru lectura a doua. Mai exact, în opinia sa, deputaţii trebuie să fie lipsiţi complet de imunitate, nu doar parţial cum propune PAS. „În 2019, când fracţiunea Partidului Şor a cerut anularea prevederii constituţionale în privinţa imunităţii deputaţilor, am avut în vedere ca aleşii poporului să aibă imunitate şi să nu poată fi penalizaţi doar pentru atitudinile şi opiniile politice pe care le exprimă. În rest, pentru orice ilegalitate, contravenţională sau penală, să poată fi traşi la răspundere la fel ca toţi cetăţenii. Dar voi ce-aţi făcut? Aţi selectat doar câteva articole din Codul Penal şi aţi decis să anulaţi imunitatea doar pentru ele. În rest, deputaţii sunt liberi să comită orice infracţiune sau contravenţie şi să fie siguri că nimeni nu-i poate penaliza”, a spus deputata.

Proiectul legii constituţionale urmează a fi votat în lectură finală. Noile prevederi vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite