Reprezentantul Parlamentului, la şedinţa CCM: Nu există circumstanţe pentru dizolvarea Legislativului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituţională, Radu Radu, susţine că legislativul este deplin funcţional, prin exercitarea atribuţiilor, precum şi adoptarea actelor normative, efectuarea controlului parlamentar, transmite IPN.

De asemenea, Parlamentul îşi manifestă disponibilitatea de a acorda vot de încredere unui candidat la funcţia de prim-ministru propus de o majoritate parlamentară. Potrivit lui, în aceste circumstanţe, nu sunt întrunite circumstanţele de dizolvare a legislativului. Declaraţiile au fost făcute în cadrul şedinţei la care se examinează sesizarea preşedintelui ţării privind constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea legislativului.

Potrivit lui Radu Radu, existenţa unui drept discreţionat al preşedintelui de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru, în contextul existenţei unei majorităţi parlamentare formalizate, este lipsită de logică juridică, fiindcă preşedintele nu-i poate impune Parlamentului o anumită opţiune cu privire la persoana care va ocupa funcţia de premier. Acest fapt este de natură să creeze premisele unor conflicte instituţionale artificiale.

Ba mai mult, într-o hotărâre, Curtea a reţinut că nu există motiv constituţional şi democratic pentru ca preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat persoana care dispune de sprijinul majorităţii parlamentare, fie ea adversă preşedintelui.

„Cu referire la speţa în cauză, putem constatata că niciuna din persoanele înaintate de majoritatea parlamentară formalizată nu a fost desemnată în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru. Anume pentru astfel de cazuri, Curtea a reţinut că, atunci când niciun partid nu deţine o majoritate absolută în Parlament, preşedintele trebuie să consulte deputaţii nu doar pro-forma, ci să desemneze candidatul susţinut de majoritate, chiar dacă partidul agreat de preşedinte nu face parte din această majoritate”, a declarat reprezentantul Parlamentului.

De asemenea, potrivit lui, Curtea a mai reţinut că rolul Parlamentului este unul decisiv în raport cu rolul preşedintelui ţării, diferenţa de ponderea datorându-se esenţei parlamentare a formei de guvernământ din Republica Moldova.

„Preşedintele trebuie să facă dovadă imparţialităţii şi neutralităţii sale politice, echidistanţei sale faţă de toate grupurile parlamentare. Preşedintele nu are dreptul constituţional de a se suprapune grupurilor parlamentare. Astfel, conform jurisprudenţei constante ale Curţii Constituţionale, preşedintele este obligat să desemneze pentru funcţia de premier, candidatul  care îndeplineşte condiţiile de desemnare şi de numire şi care se bucură de sprijinul majorităţii parlamentare”, a notat Radu Radu.

Hotărârea Curţii urmează să fie pronunţată la ora 15.30.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite