Reprezentantul special al OSCE: Anul electoral ar putea împiedica evoluţiile în soluţionarea conflictului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Evoluţiile acţiunilor în soluţionarea conflictului transnistrean într-un an electoral ar putea avea de suferit, întrucât ar putea să nu se găsească un consens larg în societate. Totuşi, părţile trebuie să facă paşi mici pentru facilitarea relaţiilor dintre oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Declaraţii în acest sens au fost făcute de reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, transmite IPN.

Spre exemplu, spune Thomas Mayr-Harting, mecanismul care a permis posesorilor auto din regiunea transnistreană să-şi reînmatriculeze legal autoturismele cu plăcuţele neutre pentru a putea călători oriunde în lume este o acţiune care facilitează relaţiile dintre oamenii de pe ambele maluri.

Ambasadorul crede că formatul „5+2” permite o cultură a dialogului şi interacţiunii între părţi, care nu există în alte cazuri. Potrivit lui, este un proces de soluţionare mediat de OSCE, scopul căruia este soluţionarea politică a conflictului. „Este un fapt că printre cei cinci, trei mediatori şi doi observatori, există un acord de bază privind parametrii acestei soluţii. O soluţie bazată pe suveranitatea, integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional, cu un statut special pentru Transnistria”, a declarat oficialul.

În altă ordine de idei, Thomas Mayr-Harting a remarcat că este la curent cu cazul Rjavitin, că misiunea îl urmăreşte că despre acest fapt va discuta la Tiraspol.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, vicepremierul pentru reintegrare Alexandru Flenchea a declarat că la moment constată că doar 3% din numărul estimat al autoturismelor din stânga Nistrului au fost reînmatriculate cu plăcuţe „neutre”. Potrivit lui, regimul de testare introdus între 10-20 ianuarie a fost impus cu scopul de a vedea cum va afecta acest fapt dinamica de cerere pentru plăcuţe „neutre” în stânga Nistrului, dar şi pentru a evalua capacitatea oficiilor de înmatriculare. Potrivit primelor informaţii, numărul de cereri s-a mărit.

„Cel mai important e să sensibilizăm locuitorii regiunii de oportunităţile care există pentru a le asigura drepturile şi posibilitatea de a călători liber înafara hotarelor Republicii Moldova”, a mai spus vicepremierul pentru reintegrare.

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, se află în Republica Moldova în perioada 21-23 ianuarie. Mâine acesta va merge la Tiraspol, unde va avea discuţii conducerea de la Tiraspol.

https://www.ipn.md/ro/reprezentantul-special-al-osce-anul-electoral-ar-putea-impiedica-7965_1070978.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite