Republica Moldova a ajuns la sfârşitul iluziilor. România şi Rusia, singurele opţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova a ajuns la sfârşitul iluziilor FOTO Adevărul Moldova
Republica Moldova a ajuns la sfârşitul iluziilor FOTO Adevărul Moldova

Republica Moldova a ajuns la sfârşitul iluziilor, iar singurele opţiuni pe care le are sunt România şi Rusia. Cel mai îngrijorător este faptul că, după şase ani de guvernare prodemocratică dintre Prut şi Nistru, opţiunea proestică ia amploare.

Aceste teme au constituit subiectul dezbaterii „Sfârşitul iluziilor - R. Moldova, între România şi Rusia” organizate de Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN) în parteneriat cu ziarul Adevărul şi Foreign Policy Romania.

Preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, a tras un semnal de alarmă asupra faptului că în Republica Moldova opţiunea europeană a scăzut, este într-o zonă complet dezechilibrată faţă de opţiunea estică, potrivit ultimului barometru al opiniei publice.  „Nu trebuie să dramatizăm, dar îngrijoraţi trebuie să fim. Vreau să menţionez declaraţia pe care a făcut-o acum ceva timp fondatorul Stratfor, George Friedman: R.Moldova până acum nu a luat decizii. Au luat decizii alţii. R.Moldova s-a scuzat şi s-a ferit însă. Criza însă va veni. Acum nu e criză, dar când va veni, RM va înţelege că are două de ales între două opţiuni clare: România sau Rusia. Alta nu va avea”, a punctat preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu.

Există doar două opţiuni

În momentul în care Republica Moldova va realiza că este în criză va avea de ales doar între România şi Rusia. Integrarea europeană ţine de un discurs indus de o corectitudine politică diplomatică, discurs care a devenit din ce în ce mai puţin credibil pentru cetăţenii Republicii Moldova. Înainte de integrarea europeană, Chişinăul ar trebui să fie preocupat de integrarea regiunii transnistrene. „Dacă înainte credeam că integrarea europeană va aduce după sine soluţionarea conflictului transnistrean, astăzi plecăm de la ipoteza că până la integrarea europeană, trebuie să rezolvăm conflictul transnistrean”, spune Dan Dungaciu (foto).

Dan Dungaciu la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Scandaluri fără efecte

Scriitorul Val Butnaru, moderator Jurnal TV a punctat faptul că în plan intern au existat o serie de scandaluri de-a lungul timpului care au dus la compromiterea vectorului european al R.Moldova.  „Nu va urma nicio integrare în UE şi în general nu va urma nimic. Voi enumera trei mari scandaluri care au zguduit Republica Moldova şi au compromis parcursul european: 1. Pădurea Domnească, vânătoare de tip mafiot, a fost împuşcat un om, nimeni vinovat. 2. Spălarea a 20 de miliarde de dolari prin băncile din RM, prin hotărâri judecătoreşti, nimeni vinovat. 3. Furtul unui miliard de dolari din trei bănci din RM, nimeni vinovat. Republica Moldova are două opţiuni: fie devine gubernie rusească, fie provincie românească. În opinia mea, singura salvare de hoardele bolşevice este reunificarea”, a menţionat Val Butnaru.

Stat eşuat din punct de vedere economic

Expertul  Petrişor Peiu, directorul Departamentului de analize economice al FUMN, a reiterat faptul că UE nu poate să accepte un stat care a eşuat din punct de vedere economic. „R.Moldova nu a reuşit să construiască o economie compatibilă cu statele din Uniunea Europeană. Or, UE nu poate să accepte un stat care a eşuat din punct de vedere economic. Uniunea Europeană nu crede că poate exista un început al oricăror discuţii atât timp cât nu se îndeplineşte criteriul de la Copenhaga şi criteriul economiei de piaţă”, a declarat Petrişor Peiu, în cadrul dezbaterii.

Apel la politicieni

La rândul său, ex-ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, a subliniat faptul că nu mai poate fi eficient jocul la două capete şi că trebuie să existe o opţiune fermă a politicienilor de la Chişinău ce vector vor urma: „R.Moldova are propriul destin care şi-l face singură. La îndemâna Republicii Moldova au stat toate variantele şi oportunităţile posibile la un moment dat. Sigur că unele au fost ratate, unele nu se mai repetă, de unele s-a profitat şi ţara merge înainte în direcţia pe care şi-o doreşte. Din punct de vedere aspiraţional, variantele întotdeauna există pe masă. Indiferent de ce parcurs îşi va alege R.Moldova, în primul rând are nevoie de stabilitate şi de pace”. Diplomatul român a sugerat că în timpul apropiat politicienii de la Chişinău trebuie să ia câteva decizii. În primul rând, rezolvarea situaţiei din Transnistria, întrucât nici un pas politic în afara regiunii nu se va putea face trenând această problemă. Tergiversarea soluţionarii diferendului transnistrean fiind invocat interesul estic sau vestic reprezintă o mare eroare politică. Politicienii basarabeni nu trebuie să invoce scuze ale neputinţei, trebuie să aibă o opţiune fermă încotro vor să se îndrepte. Cristian Diaconescu a făcut apel la politicenii din Chişinău să nu testeze pe oameni ce înseamnă reintroducerea regimului de vize spre vest.

Neutralitatea înseamnă NU-NATO

La dezbatere a asistat şi deputatul  liberal, Valeriu Munteanu, care a făcut o radiografie a evenimentelor pe plan politic din R.Moldova din ultimii şase ani. ”PLDM şi PDM au spus că nu vor face nicio coaliţie cu PCRM înainte de alegeri, iar apoi exact asta au făcut imediat după. Jocurile erau făcute cu mult timp înainte şi nu la Chişinău, ci în Rusia, sau în prezenţa emisarilor ruşi. S-au risipit astfel şi iluziile care mai erau legate de aderarea R.Moldova la UE”, a declarat deputatul liberal El a mai arătat că fracţiunea comunistă din Parlament pregăteşte multe proiecte legislative periculoase pentru R.Moldova, referindu-se, în special, la proiectul de lege privind neutralitatea R.Moldova. În context, expertul  FUMN, George Scarlat,  a declarat că mai multe prevederi ale acestui proiect de lege înaintat de comunişti, încalcă prevederile Constituţiei R.Moldova şi prin acest lucru se urmăreşte îndepărtarea de aspiraţiile euroatlantice.

Oamenii Rusiei la Chişinău

În contextul crizei din Ucraina, unirea R.Moldova cu România este o variantă luată în calcul de mulţi români, a afirmat Adrian Cioroianu, decan al Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucureşti.”Eu nu cred că exemplul Coreei de Sud sau cazul Germaniei este actual pentru R.Moldova. Fiecare caz în parte este particular, istoria rimează dar niciodată nu se repetă. Criza din Ucraina complică situaţia din R.Moldova. Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina aş putea paria că este valabil şi pentru R.Moldova. Statul ucrainean a fost invadat de corupţie, iar potrivit şefului serviciilor ucrainene peste 60-80 la sută din angajaţii din sistem lucrau pentru Rusia. Aş putea paria că în politica din R.Moldova, în servicii şi economie, practic este ilogic ca Rusia are oamenii ei, este ilogic să nu fi făcut la fel la în Ucraina. Asta e una din explicaţiile pentru ce se întâmplă la Chişinău, inclusiv la nivel politic. Din acest motiv, contextul regional nu este în avantajul R.Moldova, nu ne ajută pentru o eventuală unire, dimpotrivă ne poate arăta vulnerabilităţile pe care nu le bănuiam ale R.Moldova”, a conchis profesorul Ciocoianu.

Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina aş putea paria că este valabil şi pentru R.Moldova. Statul ucrainean a fost invadat de corupţie, iar potrivit şefului serviciilor ucrainene peste 60-80 la sută din angajaţii din sistem lucrau pentru Rusia. Aş putea paria că în politica din R.Moldova, în servicii şi economie, practic este ilogic ca Rusia are oamenii ei, este ilogic să nu fi făcut la fel la în Ucraina. Asta e una din explicaţiile pentru ce se întâmplă la Chişinău, inclusiv la nivel politic. Adrian Cioroianu, istoric
R.Moldova are propriul destin care şi-l face singură. La îndemâna Republicii Moldova au stat toate variantele şi oportunităţile posibile la un moment dat. Sigur că unele au fost ratate, unele nu se mai repetă, de unele s-a profitat şi ţara merge înainte în direcţia pe care şi-o doreşte. Din punct de vedere aspiraţional, variantele întotdeauna există pe masă. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite