Politică

articolul anterior articolul urmator

Republica Moldova îşi păstrează opţiunea proeuropeană. Pântecele moale al Europei

7
29 Jun 2015 00:32:15
George Damian

A fost amânat dezastrul electoral din Republica Moldova, anunţat de unii cu bucurie răutăcioasă, de alţii cu răutate febrilă. Partidele proeuropene au mai primit o şansă, în ciuda eşecurilor majore înregistrate după ultimii ani de guvernare.

Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal (la care se adaugă şi construcţia politică a fostului premier Iurie Leancă) au câştigat alegerile generale şi alegerile locale. Pesajul politic din Republica Moldova a înregistrat în acelaşi ciclu electoral o modificare importantă: accentuarea pantei descendente a Partidului Comuniştilor şi ascensiunea unor noi structuri apropiate de Moscova: Partidul Socialiştilor şi milionarul Renato Usatîi, proaspăt primar al oraşului Bălţi.
 
Victoria partidelor proeuropene din Republica Moldova este cu atât mai spectaculoasă cu cât acestea au mers separat în alegeri şi în multe situaţii au intrat în clinciuri dure, cu lovituri sub centură. Şi chiar şi aşa, vechii şi noii clienţi ai Moscovei nu au reuşit să îşi asigure majoritatea. Au pierdut la limită, dar au pierdut. Asta spune multe despre dorinţa cetăţenilor Republicii Moldova de a reteza cordonul ombilical cu trecutul sovietic.

În acelaşi timp, Republica Moldova se găseşte pe marginea prăpastiei urmând să se confrunte cu urmările devalizării a trei bănci şi lipsa unui sprijin financiar occidental provocat de lipsa reformelor. Partidele proeuropene au primit o ultimă şansă şi trebuie să se folosească rapid şi eficient de ea.
 
Dorin Chirtoacă rămâne primarul Chişinăului. Dodon: „Nu recunoaştem rezultatul acestor alegeri!“
 
Igor Dodon deja a anunţat că nu recunoaşte rezultatele alegerilor şi le va contesta. Ameninţarea lui Dodon poate fi o încercare de justificare în faţa fratelui mai mare: a pierdut alegerile din vina altuia. Dar în acelaşi timp poate fi vorba şi de un plan B cu implicaţii mult mai ameninţătoare. Partidele proeuropene riscă să intre în coliziune şi cu Platforma Demnitate şi Adevăr, o structură a societăţii civile care şi-a dovedit deja capacitatea de mobilizare şi influenţă - şi care nu este deloc mulţumită de performanţele partidelor tradiţionale. Nu în ultimul rând, trebuie luaţi în considerare comuniştii lui Voronin, care pot înclina balanţa într-o direcţie sau alta, prin acţiune sau inacţiune. Şansa oferită partidelor proeuropene chiar este ultima.
 
În ceea ce priveşte cadrul general european, lucrurile sunt şi mai complicate. Winston Churchill ar fi dorit ca principala lovitură împotriva Germaniei naziste să fie dată în Balcani, zonă numită de el „pântecele moale al crocodilului“.
 
Raţionamentul premierului britanic era unul logic: în zona Mediteranei, marina britanică exercita un control al căilor de aprovizionare, iar Germania nazistă nu era pregătită să facă faţă unei debarcări masive în zonă. În plus, o pătrundere anglo-americană dinspre Balcani spre Europa centrală ar fi blocat avansul sovietic şi, probabi, ar fi scutit Europa centrală şi de est de binefacerile regimurilor comuniste. Ideea lui Churchill a fost respinsă până la urmă – însă „pântecele moale al Europei“ a rămas.
 
Exact în acest pântece moale se fac simţite acum o serie de lovituri zdravene. Criza din Grecia pare să se îndrepte spre un deznodământ catastrofic. Bulgaria pare să îşi găsească cu greu o guvernare stabilă. În Ungaria premierul Viktor Orban imită cu succes stilul autoritarist al Moscovei. În Macedonia apar semne că butoiul cu pulbere al insurgenţei albaneze nu a fost dezamorsat. Italia şi-a găsit cu greu linia de plutire economică şi se confruntă cu un val de refugiaţi din nordul Africii care seamănă mai degrabă cu o invazie.

Şi toate aceste lovituri par a se desfăşura sub coordonarea unei mâini nevăzute. Un soi de război hibrid, care combină diplomaţia, presiunile şi momelile financiare, grupuscule armate care apar din neant ori grupări teroriste din nordul Africii care asaltează Mediterana cu convoaie de nave încărcate până la refuz cu refugiaţi, cresc partide extremiste care cu doar câţiva ani în urmă obţineau procente de eroare sociologică, partide cu vechime se radicalizează punând condiţii imposibil de îndeplinit. Întregul mecanism european pare gripat, incapabil să răspundă unui val de lovituri care se concentrează în zona pântecelui moale.
 
Cine este Dorin Chirtoacă, câştigătorul fotoliului de primar al Chişinăului
 
Prima tentaţie este de a respinge aceste state cu argumentele favorite ale nordicilor prosperi: europeni mediteraneeni, balcanici, sudişti incapabili şi tot aşa. Dar dacă am pune loviturile în pântecele Europei faţă în faţă cu spulberarea Parteneriatului Estic, cu izbucnirea războiului separatist din Ucraina? Greu de crezut ca Politica de Vecinătate a Uniunii Europene, din Africa de Nord până în zona fostelor state sovietice, să se facă una cu pământul de la sine într-un termen record.

Parcă nu-mi vine a crede că obiectivele Uniunii Europene sunt atât de scârbavnice încât au eşuat brusc şi dintr-o dată, după ce au funcţionat ani întregi fără probleme. Prea sunt coordonate loviturile: sunt prelungite sancţiunile UE faţă de Rusia şi brusc nimeni nu se mai poate înţelege cu grecii, care aruncă în aer negocierile, ameninţând că distrug zona euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Utilizator Adevărul
29.06.2015, 06:40:10

Comentariu considerat abuziv.

Mandrean Paul
29.06.2015, 07:40:56

Romania sprijina Republica Moldova atat la vedere cat si pe alte cai.Pe teritoriul RM are loc un razboi nevazut sau foarte slab perceput de catre populatie.Acest razboi este purtat de Rusia impotriva Europei in general si a Romaniei in mod special.Pana acuma,Romania a reusit sa blocheze si sa izoleze cancerul numit Transnistria,cu ajutorul Ucrainei.Ideea Partidului Liberal de a numi un Procuror General al RM,strain si vizita de acum aproximativ o luna a Laurei Codruta Kovesi in RM nu sunt intamplatoare.Daca Romania ajunge sa conduca si in RM lupta anticoruptie,atunci Dodon,Zina Karabina,Usatii sau Ilan Shor isi fac selfie de dupa gratii.

+4 (4 voturi)
Sorin Barbul
29.06.2015, 07:45:19

Corect, domnule Mândrean.

Sorin Barbul
29.06.2015, 07:44:28

Tendința pro-românească și pro-europeană a învins la Chișinău. Iar Dodon refuză – „democratic” – să recunoască rezultatele scrutinului. Păi cum o să recunoască infectul de Dodon rezultatul alegerilor? Ar fi și culmea: un infect de mankurt rusofil să se comporte democratic! Important e că „Rien ne va plus, les jeux sont faits!!!”: Dorin Chirtoacă - 53.54 %, Zinaida rusofila - 46.46 %. O diferență de peste 7 procente nu poate fi contestată decât de niște lighioane ca dodon (neapărat cu d mic!). Deci : Să sunăm din toacă Chirtoacă, Chirtoacă ! P.S. Poate partidele pro-europene se vor trezi acum în ceasul al 12-lea și vor în'elege că singura cale posibilă este: ÎMPREUNĂ spre UE și spre Româ\nia. Și vor accepta măsurile de combatere a corupției propuse de Partidul Liberal..

+7 (7 voturi)
gyll
29.06.2015, 08:07:02

Dacă nu iau măsuri pentru stărpirea corupției încet,încet moldovenii vor ajunge în brațele Rusiei.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările