Politică

articolul anterior articolul urmator

Republica Moldova nu e Moldova

100
19 Mar 2017 12:14:35
Răzvan Voncu

România s-a umplut, în ultimii ani, de graffiti-uri care revendică adevărul istoric că Basarabia e România. În replică, la unul dintre primele evenimente care a participat în calitate de reprezentant al Chişinăului la Bucureşti, actualul ambasador al Republicii Moldova, E. S. dl Mihai Gribincea, atrăgea atenţia, pe bună dreptate, că Republica Moldova nu (mai) e Basarabia.

Cu alte cuvinte, că problematica ei este, după 47 de ani în ghearele URSS, mult mai complicată, şi demografic, şi social, şi cultural, decât era cea a Basarabiei, în 1918.

Tot aşa trebuie să spunem, însă, şi că Republica Moldova nu e Moldova.

Concret, Moldova este o regiune istorică a României, cu o statalitate neîntreruptă începând din 1359 şi care, de bună voie şi nesilită de nimeni, într-un larg consens popular, a ales să se unească în 1859 cu Muntenia, formând România. Moldova a făcut dintotdeauna parte din spaţiul cultural românesc, primii ei scriitori afirmând, negru pe alb, latinitatea limbii şi a originii şi unitatea poporului român, alcătuind, în Evul Mediu (ca şi alte state europene: Germania, Italia, Spania), trei principate.

Republica Moldova există pe harta lumii începând din 31 august 1991. Ea este formată dintr-o parte din fosta provincie românească Basarabia (sudul acesteia face acum parte din Ucraina) şi o parte dintr-un teritoriu ucrainean, în care românii sunt şi au fost dintotdeauna în minoritate (aşa-zisa Transnistrie). Nici în perioada ţaristă, nici în perioada sovietică, actualul teritoriu al Republicii Moldova nu a avut o existenţă de sine-stătătoare: nu a avut suveranitate, nu a semnat acorduri şi tratate şi nu a fost recunoscut ca stat de către comunitatea internaţională. Nici în versiunea subversivă „transnistreană”, numită Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, întemeiată în 1924 pe teritoriul Ucrainei, nici în cea întemeiată după raptul din august 1944, pe teritoriul Basarabiei româneşti, entitatea statală numită, după declararea independenţei, în1991, Republica Moldova, nu a avut existenţă politică de sine-stătătoare. „Tradiţia” acestei statalităţi nu e alta decât raptul sovietic din 1944, iar raţiunea existenţei ei este – ca şi în cazul Irlandei de Nord sau a Republicii Turce a Ciprului de Nord – una strict geopolitică. Fără legătură cu faptul că majoritatea populaţiei republicii este românească şi vorbeşte româneşte, iar spaţiul ei cultural este parte integrantă a spaţiului cultural românesc.

Oricine a trecut prin şcoală – chiar şi plagiatorul Igor Dodon – ştie că nu se poate face o materie de studiu, nici măcar pentru un an, dintr-o „istorie” contemporană, care nu numără decât 26 de ani, şi aceştia, foarte proşti. Nu-mi închipui, prin urmare, că la asta s-a referit Dodon, atunci când a cerut să fie înlocuită actuala materie, Istoria românilor, cu Istoria Moldovei. Nu. Preşedintele-plagiator vrea să introducă falsul sovietic al unei „istorii” care să-şi însuşească şi să falsifice însăşi istoria României. O istorie în care, conform tezelor celor mai retrograde ale propagandei staliniste – neacceptate nici de către savanţii ruşi – să se suţină din nou invenţia unui „popor moldovenesc”, a unei „limbi moldoveneşti” şi, mai ales, ideea „statului artificial” numit România.

Nu avem dreptul să permitem ca o ficţiune sovietică, deja anacronică, să ne batjocorească istoria.

Cred, fireşte, că guvernul Filip nu va da curs acestei cereri. Nu numai pentru că în componenţa majorităţii se află încă Partidul Liberal, care, în lipsă de alte virtuţi, este măcar unionist. Şi, dacă acceptă una ca asta, se auto-desfiinţează. Ci şi pentru că nu pentru asta l-a ales Plahotniuc pe Dodon. Cu vastele sale conexiuni subterane din România, Plahotniuc ştie că substituirea istoriei adevărate cu falsul sovietic ar reprezenta o „linie roşie” care, odată trecută, l-ar face să-şi piardă complet legăturile româneşti, atât de profitabile.

Dar, dacă prin absurd s-ar întâmpla una ca asta, cred că ar fi cazul ca România să intervină viguros, aşa cum Grecia, de pildă, a intervenit atunci când o fostă republică iugoslavă, cu o majoritate slavo-albaneză fără legătură cu lumea helenistică, a vrut să-şi însuşească denumirea istorică grecească de Macedonia. Nu avem dreptul să permitem ca o ficţiune sovietică, deja anacronică, să ne batjocorească istoria. Republica Moldova nu e Moldova, ci un stat încropit din petice de Moldova şi Ucraina, conform unei logici staliniste condamnate în 1989.

Mai ales că finalitatea demersului nu este de-românizarea basarabenilor. Ci acreditarea ideii, de sorginte panslavistă şi cu bătaie mult mai lungă, că România e un stat artificial.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Michiu Stefan
19.03.2017, 14:23:02

Insasi utilizarea denominatiei-Republica Moldova- este, pentru Romania,o insulta!Datorita ocupantului rus, s-a extins denumirea de Basarabia-de la sudul Principatului Moldovei, invecinat cu Dunarea-la intregul teritoriu al Principatului Moldova dintre Nistru si Prut.Ca atare, denumirea de Basarabia a acestei parti de Moldova, s-a incetatenit, aproximativ la fel cu Bucovina, partea de nord al aceluiasi Principat.Din demnitate nationala, aceasta denumire ar trebui folosita de orice institutie a Statului roman: Basarabia!Nu conteaza ca nu e intreaga Basarabie,sudul si nordul fiind atribuite Ucrainei,partea principala a Basarabiei formeaza azi asa numita R.Moldova.

+9 (11 voturi)
Andrei Tirighie
19.03.2017, 14:33:22

" ci un stat încropit din petice de Moldova şi Ucraina" un stat încropit din petice de Moldova și petice de Ucraina, nu-i așa?

cioian ioian
19.03.2017, 14:47:23

Moldova NU este Republca Moldova.Moldova este o parte a ROMĂNIEI ,începînd de la Cernăuți(Bucovina)și pînă-n sudul Moldovei ,fosta Basarabie al voiveodului Țări Romînești Basarab întîiul..Basarabia este un nume inventat de guvernul Stalin,pentru definitiva,a delimita întregul teritoriul actualei Repubublici față de actuala Romănie.Gîndiți-vă că pe 27 03 2017 se împlinesc 99 de ani de cînd Moldova a revenit la MAMA ei Romînia.Fiul rătăcitor(fără voie) s-a întors la sînul mamei sale.Dar forțele oculte l-au răpit iarăși în 1940.Acum ar fi momentul ca la 100 de ani să se întoarcă la frații și surorile sale.VREM UNIRE.

+9 (9 voturi)
Papa Raţă
19.03.2017, 15:08:16

LA LUPTĂ !! În ref.tlica martoșka Rusu-și caută patron, Negăsindu-l iar pe roșca Îl îmbracă... pe dandon Porci umflați și groși în rât Roșkățeii au clocitț La treucă de se reped Totu-n țară fac prăpăd: Fură bănci și-aerodromuri Cu russ-media în spoturi: ,,Dezbină și stăpânește,, ,,Eliberare,,-i pe rusește Ia, voinici - la furci cu toții Să gonim din țară hoții ! Tineri, voi, porniți ,,parada, Cu Demnitatea e și Strada ! Tu, Justiție Democrată - Țara se vrea apărată - Vectoru-i DEMOCRAȚIE Nu a rusului sclavie ! . . . . . . . . . . . . . . . . . .

+4 (6 voturi)
ion sbucium
19.03.2017, 15:08:42

In Romania post-regionalizare NU MAI EXISTA decât regiunea de dezvoltare Nord-Est, cu locuitori NORD-ESTICI cu acte de identitate nationala de ROMANI. Moldova a dispărut de pe hărțile Europei cu 158 de ani in urma. Deja de un secol si jumătate la vest de Prut OFICIAL nu mai exista MOLDOVENI, dar ROMANI. Din 1991 UNICUL stat din lume in care locuiesc MOLDOVENI cu acte in regula anume de MOLDOVENI si nu altceva este R.Moldova. Pașapoartele de cetateni MOLDOVENI sunt recunoscute si permit călătorii fara vize in 165 de state ale lumii. A spune acum ca pe glob nu exista MOLDOVENI si nu exista un stat al MOLDOVENILOR - R.Moldova - e o nerozie. Or, Romania încă in 1991 PRIMA a recunoscut INDEPENDENTA NATIONALA a R.Moldova si s-a obligat s-o respecte. Sa înțelegem ca unora după un sfert de veac le vine "mintea cea de pe urma" ? - Poftim, parlamentul de la Bucuresti n-are decât sa adopte o noua decizie prin care sa anuleze decizia sa din 1991 de recunoaștere a statului independent R.Moldova. R.Moldova VA EXISTA in continuare in pofida la tot ce se va pune la cale CONTRA independentei sale naționale la Bucuresti. In plus, toată COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ va înțelege ADEVARUL despre relatiile romano-moldave si intențiile NELOIALE ale României fata de statul Parteneriatului Estic, asociat cu UE - R.Moldova. Romania NU MAI POATE FI ""avocatul" R.Moldova in procesul de asociere cu UE, alte state UE ar trebui sa ia locul României in proiectele UE de implementare a Acordului de Asociere a RM cu UE - bunaoara Tarile Baltice si statele Central-Europene - Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria. Eurodeputatii României sunt prea SUBIECTIVI si NELOIALII fata de R.Moldova si n-ar trebui sa participe nici într-o comisie a Parlamentului European ce vizează R.Moldova - la fl cum euro-deputații Greciei nu participa in comisiile UE pentru Macedonia.

-9 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările