Politică

articolul anterior articolul urmator

România în geopolitica vaccinurilor de la Chişinău

69
3 Mar 2021 07:29:26
Iulian Chifu
Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, la primirea primelor vaccinuri anti-COVID-19, donate de România
Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, la primirea primelor vaccinuri anti-COVID-19, donate de România

Republica Moldova este şi ea în miezul a ceea ce se numeşte geopolitica vaccinurilor. Este vorba despre asumarea surselor de vaccinuri credibile din cele câteva validate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, unele dintre cele produse fiind cu probleme, altele cu rezerve sau limitări.

Dar dincolo de criticile venite pe teren, trebuie menţionat fără drept de apel faptul că România şi-a asumat şi a ajutat Republica Moldova, livrând deja 21 600 doze de vaccin anti-COVID-19 din lotul ce-i revine de vaccinuri contractate la nivel european, fiind vorba despre vaccinuri Astra Zeneca - aprobat la utilizare de către Agenţia americană CDC, de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi de către România şi instituţiile aferente.

România în sprijinul populaţiei Republicii Moldova, fără selecţie artificială sau discriminare

Geopolitica vaccinurilor se vrea o formula de influenţă şi aşezarea livrărilor de vaccinuri pe baza afinităţilor globale. Este o variantă coerentă în contextul absenţei surselor de vaccinuri şi a numărului limitat de doze, care presupune şi un gest de solidaritate deosebit din partea statelor care au procurat şi care renunţă la un număr de vaccinuri în favoarea celor care nu intră încă în acest sistem. Pe aceeaşi bază s-a construit şi sistemul COVAX, al contribuţiilor voluntare ale statelor care-şi permit către cei ce nu au sursă de vaccinuri valabile.

Ceea ce nu este geopolitica vaccinurilor este o selecţie a destinatarilor după criterii etnice, lingvistice şi de altă natură. Asta ar fi discriminare pură. Şi aici e principala victorie a solidarităţii, dar şi a demitizării sprijinului orientat al României în Republica Moldova. Pentru că şi aici distribuţia se face pe priorităţi, iar principala prioritate sunt oamenii din linia întâi, medici şi asistenţi din spitalele Covid, din terapie intensivă. Şi sunt de toate naţiile şi originile, iar distribuţia se face strict pe baza priorităţilor naţionale – conforme cu cele internaţionale ale OMS – nicidecum pe o apartenenţă etnică şi lingvistică.

România îi sprijină pe toţi cetăţenii Republicii Moldova la nevoie, indiferent de etnie, de autoidentificare – român sau moldovean – şi indiferent de opţiunile sale politice. Aceasta e adevărata probă de solidaritate, să împarţi ceea ce ai cu vecinul tău, cu fratele tău, chiar dacă şi România are acces la un număr limitat de doze, proportional cu a celorlalte state europene. Nu cum încearcă să strecoare în subsidiar anumite instrumente media şi comentatori din social media, că numai cei autoidentificaţi români sunt vizaţi sau sunt prioritari.

Cele 21.600 de doze de vaccin livrate sâmbătă în premieră reprezintă peste 10% din numărul total de infectaţi cu Covid-19 din Republica Moldova – 180.000 sâmbătă, 27 februarie, înregistraţi pe tot parcursul ultimului an - şi circa 1% din numărul populaţiei de vaccinat pentru atingerea imunităţii de hoardă necesare unei protecţii suficiente pentru reluarea activităţilor economice(circa 70% din populaţie).

După livrarea acestor vaccinuri în spitale şi centre de îngrijire, livrarea vaccinurilor din programul COVAX, 14.000 din partea statelor baltice, acestea pot fi îndreptate spre persoanele vulnerabile din prima urgenţă. În continuare promisiunea românească se ridică la 200.000 de doze, adică mai mult decât numărul total al infectărilor din Republica Moldova în ultimul an. Totul e să funcţioneze atât centrele de stocare cât şi cele de injectare necesare distribuirii şi injectării vaccinului venit din România, de dincolo de Prut.

Calitatea vaccinurilor şi responsabilitatea pentru aplicarea lor naţională

Geopolitica vaccinurilor nu este despre competiţie sau care e mai bun. Nu se pune problema unei competiţii între vaccinuri. Doar că dozele livrate populaţiei trebuie să fie valabile şi validate. Respectând legea. Şi aici sunt încă probleme, cu vaccinurile chinezeşti care nu au livrat transparent toate testele, situându-se puţin peste 50% în Brazilia, la limita acceptării de către OMS, care nu a validat vaccinurile ca viabile. De asemenea vaccinul rusesc Sputnik V are probleme vizând înregistrarea la OMS, eficienţa, dar mai ales înregistrarea reală, aşa cum relevă deschide.md(aici).

Două sunt variantele curente de imunizare: infecţia propriu zisă, adică numărul persoanelor care au trecut prin această infecţie şi s-au imunizat – perioade neprecizat, dar sigur mai mici decât cele ale vaccinurilor realizate pe bază de ARN mesager (o tehnică găsită în urmă cu 10 ani pe care s-a dezvoltat acest vaccin, dar proprie doar cercetărilor occidentale) – şi vaccinarea. Când suma celor două va depăşi 70% din populaţie, avem ceea ce se numeşte imunitatea de hoardă. Dacă infecţia nu devine enemică, precum gripa, şi tulpinile se transformă periodic iar vaccinurile trebuie să se adapteze şi ele sezonier.

În momentul de faţă, imunitatea credibilă şi verificabilă este acordată de trei vaccinuri de bază, dar şi de câteva altele (vezi vaccinul indian). E vorba despre cele trei vaccinuri occidentale – Pfizer, Moderna, Astra Zeneca – ultimul înregistrat, Johnson and Johnson fiind realizat pe o altă metodă, şi nefiind comparabil cu primele. La fel şi Sputnik V, care nu poate fi comparat ca tehnologie cu celelalte trei, fiind un vaccin clasic tradiţional, o tehnologie existentă de 50 de ani, cu limitele sale în privinţa actualului virus.

Tocmai de aceea şi trebuie ca autorităţile ruse să supună toate datele legate de vaccin, pentru a da indicaţie medicilor care le aplică despre impactul lor. Şi pentru a da credibilitate şi încredere internaţională. Este nevoie de orice vaccin, iar producţia rusă nu este tocmai relevantă azi. Însă încrederea se câştigă şi cu înregistrarea corectă. Agenţia Europeană a Medicamentului nu a primit acest vaccin spre înregistrare, iar Serbia sau Ungaria au înregistrat vaccinul mai degrabă din raţiuni politice, care ţin de relaţiile bilaterale cu Moscova.

Pe fond, deşi l-a înregistrat, Ungaria nu a vaccinat populaţia cu Sputnik V, dar permite ca, prin înregistrarea data, acest vaccin să poată fi exportat în terţe state din spaţiul post-sovietic, pe motivul greşit că ar fi fost înregistrat într-un stat european.  Da, e adevărat, a fost înregistrat în Ungaria, însă în nici un caz după un proces de evaluare corect şi complet. Şi nu a fost înregistrat la EDA, agenţia europeană a medicamentului.

De asta e nevoie, şi de aceea e aşteptat şi vaccinul rus, sau vaccinurile ruseşti să intre în circuitul vaccinării globale, alături de cele chineze, indiene, sud-coreene sau ale oricărui producător ce poate ajuta la combaterea pandemiei. Dar numai după înregistrarea corectă şi validarea acceptată a datelor, pentru a nu periclita viaţa şi sănătatea oamenilor prin efecte secundare – fapt care ar putea îndepărta populaţia de la orice vaccin - dar mai ales pentru a avea impactul scontat de imunizare promis la nivelul populaţiei vaccinate, un deziderat al luptei globale contra Covid-19.

Erată/completare/precizare:

Vaccinul Oxford-AstraZeceva este bazat pe instrucţiunile genetice ale virusului pentru a construi proteina spike. Dar, spre deosebire de vaccinurile Pfizer - BioNTech şi Moderna, care înmagazinează instrucţiunile într-un singur lanţ ARN, vaccinul Oxford utilizeaza un lanţ dublu de ADN.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

69 Comentarii

Alex Bun
3.03.2021, 08:03:20

Eficacitatea vaccinurilor anti covid este de cca 95% pentru Pfizer, 94-95% pentru Moderna, Sputnik e pe locul 3 cu 92% eficacitate, AstraZeneca e pe la 60-70% în categoria chinezăriilor. Acea„donație” este o nouă măgărie tipic românească. România nu produce vaccinuri, moldovenii nu i-au cerut României vaccinuri, e doar propagandă scârboasă de la alianța românopaților din Chișinău și România. De la spaimele planetei care umblă cu aceleași măgării de când au fost semnalați prima dată în istorie. Mai sunt țări mici și slabe în Europa, Albania, Macedonia, etc, oare cum fac? Albania a făcut rost de Pfizer de la un stat UE pe care nu-l numește și care vrea să-și păstreze anonimatul. Nu umilință, nu rebuturi, dar nici nu au o pirandă o pirandă agent străin anti-național și infractoare ca președinte, plus acoliții ei. Diferență între situația din Albania și o altă umilire din paretea „fraților”? Oameni și neoameni, Trimiți o mână de rebuturi fără să ți se ceară, și apoi cotcodăcești asurzitor ce mult ajuți tu, în timp ce slugoii României de la Chișinău au blocat prin toate mijloacele aprobarea vaccinului rusesc, pe care rușii l-ar fi dat în cantități suficiente, gratis sau la prețuri modice. Și-au băgat cozile spaimele planetei. Toate ăstea nu trec nevăzute de moldovenii nezombați, și ura față de acest agresor perfid tot crește, în timp ce turma românească se miră de unde atâta ură când ei chipurile fac bine.

-15 (21 voturi)
Zdrahon
3.03.2021, 08:36:57

"în timp ce turma românească se miră de unde atâta ură când ei chipurile fac bine." Sa fie cineva atat de josnic incat sa foloseasca medicamentele ca propaganda pentru a jefui e absolut animalic .

-15 (17 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.03.2021, 08:12:29

”Cele 21.600 de doze de vaccin livrate sâmbătă în premieră reprezintă (...) circa 1% din numărul populaţiei de vaccinat pentru atingerea imunităţii de hoardă necesare unei protecţii suficiente pentru reluarea activităţilor economice(circa 70% din populaţie).” Daca imbecilii care se ocupa de ”politica externa” a Romaniei cred ca ”ii vor da pe spate” cu panarama asta de ”donatie” pe basarabenii care inca nu simt si nu gandesc româneste (”indecișii”), atunci se inseala amarnic..! Rusofilii din Moldova ne vor arata cu degetul si le vor spune basarabenilor indecisi: ”Uitati bai fraierilor la ”fratii vostri” din Romania, ”va arunca resturi”, vă trimit ce le scapa lor printrie degete, ca la milogi..! Mămăica Rusia si tăicuțul Putin v-ar trimite imediat vaccin pentru toti, daca i-ati pupa in dos ceva mai des si mai vârtos..!” )

-7 (9 voturi)
Victor Nagy
3.03.2021, 08:35:56

........ Corect ! "Mămăica Rusia si tăicuțul Putin v-ar trimite imediat vaccin pentru toti, daca i-ati pupa in dos ceva mai des si mai vârtos..!” Intre a pupa in dos .... si a latra / scuipa la ei .... exista si o cale de mijloc . Vorba lui Bratianu .... " Masura , domn profesor , masura "( adresata lui Iorga )

-9 (11 voturi)
Victor Nagy
3.03.2021, 08:25:58

.............. " România şi-a asumat şi a ajutat Republica Moldova, livrând deja 21 600 doze de vaccin anti-COVID-19 din lotul ce-i revine de vaccinuri contractate la nivel european, fiind vorba despre vaccinuri Astra Zeneca '" Pe principiul .... il fac cadou .... sau il arunc ? "Mai multe spitale din Germania au decis să întrerupă vaccinarea personalului cu vaccinul AstraZeneca din cauză că prea mulţi angajaţi au suferit efecte secundare în urma administrării acestuia. BUCUREŞTI, 17 feb – Sputnik." " BUCUREŞTI, 16 feb – Sputnik. Africa de Sud a cerut Institutului Seric din India (SII), cel mai mare producător de vaccinuri din lume, să-și retragă lotul de vaccinuri AstraZeneca trimise anterior, relatează publicaţia indiană The Economic Times. Acest lot de un milion de vaccinuri a fost trimis de ISS în februarie, în timp ce un alt lot de 500.000 de doze urmează să sosească în Africa de Sud, mai notează ziarul.'"

-8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (69)

Modifică Setările