Rosian Vasiloi: Poliţiştii de frontieră care nu facilitau contrabanda la comandă aveau dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO border.gov.md
FOTO border.gov.md

Poliţiştilor de frontieră care nu se conformau indicaţiilor de a facilita anumite activităţi de contrabandă li se intentau dosare penale. Acest lucru depindea de conducerea care era în fruntea Poliţiei de Frontieră, Serviciului Vamal sau Serviciului de Informare şi Securitate. Declaraţia a fost făcută de şeful Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, transmite IPN.

Rosian Vasiloi spune că a rechemat unii foşti angajaţi înapoi la serviciu, fiind la curent cu situaţia creată. „Unii dintre ei făceau parte din diasporă. Ei au revenit. I-am rugat să revină pentru ca să readucem Poliţia de Frontieră în rândul instituţiilor statului care îşi fac meseria conform legii”, a declarat Rosian Vasiloi.

Potrivit lui, un fost şef-adjunct al Direcţiei regionale a fost transferat în funcţia de inspector la o trecere din nordul ţării pentru că nu a îndeplinit indicaţia şefilor de a face coridoare verzi la frontieră pentru contrabandă. „Oricare contrabandă – spirt, ţigări, ce doriţi. El nu s-a conformat. Au fost iniţiate împotriva lui şapte anchete de serviciu. Omul era târâit prin judecăţi. Ceea ce am făcut eu – l-am readus în funcţia din care a fost ilegal destituit şi împotriva şefului care a admis aceste ilegalităţi am făcut o anchetă de serviciu, l-am eliberat din sistem şi materialele le-am transmis la Procuratură”, a afirmat şeful Poliţiei de Frontieră.

Despre contrabanda de ţigări, Rosian Vasiloi spune că chiar dacă şi acum trec ţigări pe la frontieră, acest lucru nu se întâmplă aşa cum se întâmpla înainte. „Atunci când depistăm, pe fiecare caz ne autosesizăm şi facem cercetări de serviciu, ceea ce în anii precedenţi nu se făcea. Noi avem astăzi cazuri când şefii de sectoare încep să informeze conducerea că se apropie persoane să faciliteze contrabanda cu ţigări”, a afirmat şeful Poliţiei de Frontieră.

Despre schemele mari de contrabandă cu ţigări, alcool şi alte mărfuri, Rosian Vasiloi spune că anumiţi „barosani” care aveau legătură cu politicul stăteau în spatele acestora pentru că „nimic nu se face aşa simplu la frontieră”.

„Schemele erau divizate pe anumite sectoare ale frontierei de stat – cineva coordona activitatea la nord. Pe la nord se trecea spirt, ţigarete, chihlimbar. La sud – spirt, ţigarete, alcool. Aeroportul avea domeniul lui – aur, chihlimbar, anabolizante şi asta nu se făcea aşa simplu. Totul era coordonat de la un centru. Doar unele  companii vindeau spirt anumitor cercuri de persoane. Numai de la aceleaşi companii se procurau ţigarete”, a menţionat Rosian Vasiloi.

Potrivit lui, şi acum sunt încercări de acest gen, dar nu se compară cu ce a fost înainte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite